Business Internaţional

Americanii vor un organism de supervizare a asigurarilor

26.10.2004, 00:00 12



Infiintarea unei institutii de reglementare pe piata americana a asigurarilor incepe sa castige suportul Congresului american si al asociatiilor de consumatori, dupa ce procurorul general al New York-ului a dezvaluit probele cu privire la practicile ilegale de vanzari din acest sector, relateaza Bloomberg.



Spitzer a acuzat compania de asigurari Marsh & McLennan de aranjarea unor pseudo-oferte cu scopul de a determina clientii sa plateasca mai mult pentru produsele sale. Spre deosebire de banci si societatile de brokeraj, asiguratorii duc lipsa unui organism de reglementare unitar care sa impuna regulile, supravegherea fiind lasata pe seama a 50 de comisari federali.



"Daca acesti comisari nu isi fac treaba cum trebuie, apare posibilitatea transferarii monitorizarii pietei asigurarilor spre alta directie", a comentat senatorul Richard Shelby. "O intrebare buna este: Unde au fost comisarii in tot acest timp?", adauga el.



Un proiect legislativ inaintat de Michael Oxley si Richard Baker, din partea republicanilor, vizeaza infiintarea unei comisii federale cu atributii de supraveghere a industriei asigurarilor din SUA. Principalele obiective ale comisiei se vor incadra in sfera promovarii si coordonarii unor norme uniforme in toate statele americane. Asociatia Asiguratorilor Americani, un grup de lobby al industriei de la Washington, sustin conceperea unui sistem care sa ofere companiilor libertatea de a alege reglementarile dintr-un anumit stat sau pe cele federale.



Departamentele americane de asigurare cheltuiesc anual 947 mil. dolari pentru reglementarea industriei asigurarilor, afirma Greg Serio, inspector sef la New York Insurance.



Cativa congressmeni si avocati ai consumatorilor au declarat ca monitorizarea federala trebuie sa fie axata in principal pe iregularitatile care apar in stabilirea preturilor. Probele aduse de Spitzer subliniaza faptul ca "trebuie impuse reglementari la nivel national", spune Kevin Hennosy, analist la Spread the Risk, o organizatie non-profit de cercetare.



Furtuna din industria americana a asigurarilor provocata de Spitzer este pe cale sa inregistreze primii naufragiati. Ieri, se astepta demisia lui Jeffrey W. Greenberg, presedintele si directorul general al celei mai mari companii de asigurari din lume, Marsh & McLennan, potrivit informatiilor aparute in Wall Street Journal Europe.



Citand persoane apropiate situatiei, cotidianul relateaza ca in cursul zilei de ieri consiliul de conducere al Marsh urma sa discute si probabil sa aprobe numirea unui nou CEO, precum si numirea unor noi auditori ai companiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO