Business Internaţional

Analist: Rata oficială a şomajului din Polonia este înşelătoare

Analist: Rata oficială a şomajului din Polonia este...

Autor: Bogdan Cojocaru

01.06.2021, 00:00 157

Ratele şomajului observate în prezent sunt mai mici decât aşteptările pentru o astfel de criză. Previziunile au indicat că procentul şomerilor ar ajunge de la 7,5% până la 10%, spune Paula Kukolowicz, analist la Institutul Economic Polonez. Cu toate acestea, Oficiul Central de Statistică raportează că rata şomajului în luna aprilie a fost de 6,2%. Experţii subliniază că aceste rezultate nu reflectă pe deplin realitatea de pe piaţa muncii. Ele reflectă metodologiile de colectare a datelor şi îi exclud pe cei care au trecut la a face agricultură şi care sunt consideraţi „şomeri ascunşi“. 

Dacă aceste persoane ar fi incluse în grupul şomerilor, rata şomajului ar atinge valoarea prevăzută, de 7,5%. Cu toate acestea, chiar şi cifrele oficiale arată că Polonia nu a reuşit să revină la cifrele pe care le-a văzut în înainte de pandemie - şi nu va reveni prea curând la ele. „Se pare că nu vom putea recupera tot în anul viitor. Şomajul nu va reveni la ratele observate în 2019, adică la nivelul de 5,2%“, a spus Kukolowicz.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO