Business Internaţional

Analistii afirma ca BCE va reduce joi dobanda

29.08.2001, 00:00 11



Cea mai mare parte a investitorilor si analistilor preconizeaza ca Banca Centrala Europeana va reduce maine rata de referinta a dobanzii, in conditiile in care majoritatea indicatorilor economici din regiune favorizeaza o astfel de decizie.

Economia celor 12 state incluse in zona euro s-a depreciat semnificativ de la inceputul acestui an, existand putine semne privind o posibila redresare in perioada urmatoare. Economia germana, spre exemplu, cea mai importanta din aceasta regiune, a cunoscut o stagnare in trimestrul al doilea, in timp ce Italia a consemnat o usoara scadere a Produsului Intern Brut in perioada respectiva.

In acelasi timp, se constata o relaxare a presiunilor exercitate de indicele preturilor de consum din zona euro, acest indicator constituind principala preocupare a Bancii Centrale Europene si, in cele mai multe cazuri, cel mai important obstacol in calea ajustarii dobanzilor.

Inflatia anuala din zona euro a scazut la 2,8% in luna iulie, comparativ cu 3% in luna iunie si cu 3,4% in luna mai. Statisticile privind importurile si exporturile efectuate de statele din regiune confirma, la randul lor, aceasta curba descendenta.

In pofida faptului ca pe intreaga perioada a verii, institutia europeana nu a dat semne ca ar putea interveni asupra dobanzilor, buletinul din luna august indica pentru prima data ingrijorarea bancherilor in privinta cresterii economice de pe continent.

In consecinta, o mare parte a economistilor se asteapta la reducerea cu 0,25% a ratelor dobanzilor practicate de Banca Centrala Europeana, situate in prezent la nivelul de 4,5%.

Exista, totusi, si analisti care considera ca este posibil ca ajustarea dobanzilor sa fie amanata. "Va avea loc o reducere a dobanzilor, dar este posibil ca aceasta sa nu aiba loc atat de curand pe cat se asteapta pietele", considera economistii de la Commerzbank.

De asemenea, Robert Lind, analist la ABN Amro, apreciaza ca rata inflatiei, situata inca la peste 2%, obiectivul BCE, precum si masa monetara in crestere, indica lipsa de oportunitate a unei interventii. Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO