Business Internaţional

Analistii din domeniul petrolier prezic o noua crestere a pretului petrolului

11.10.2005, 19:25 26

Se pare ca preturile la titei vor creste din nou dupa scaderea de 11% inregistrata din 30 august pe masura ce cererea se redreseaza dupa uraganele Katrina si Rita, indica un studiu al analistilor din acest domeniu, citat de Bloomberg.

Cei care anticipeaza evolutia preturilor la petrol se asteapta ca preturile de pe bursa din New York sa inregistreze o medie de 65 de dolari pe baril in acest trimestru si de 62,25 dolari in primele trei luni ale anului viitor, comparativ cu nivelul de 61,84 dolari consemnat pe 7 octombrie.

Petrolul a scazut de la nivelul record de 70,85 dolari, inregistrat pe 30 august. Actiunile companiilor petroliere au inregistrat saptamana trecuta cel mai insemnat declin din ianuarie 2003, in contextul in care cererea de benzina a scazut, iar rezervele de titei au depasit cererea in urma inchiderii unor rafinarii.

"Aceasta incetinire a ritmului de crestere poate fi doar temporara", arata Phil Flynn, vice-presedinte al departamentului de risk management in cadrul Alaron Trading din Chicago.

"Cei care spun ca am atins un nivel in care petrolul va incetini cresterea economica si cea a cererii se inseala probabil", a declarat Flynn, ce anticipeaza un nivel de 74 de dolari al pretului la petrol pe intregul an 2006.

Pe parcursul saptamanii trecute, pretul petrolului a pierdut 6,6%, pana la 61,84 dolari pe baril la bursa newyorkeza. Indicele Dow Jones Stoxx al companiilor europene din domeniul petrolului si gazelor a scazut cu 7,2%. Estimarile analistilor au ramas in urma cresterii inregistrate de pretul petrolului, pret ce s-a triplat de la 20 de dolari pe baril la inceputul anului 2002.

Scaderea preturilor la petrol in anii ''90 pana la 10 dolari pe baril a limitat investitiile in noi capacitati.

"Rafinariile existente isi vor extinde probabil capacitatile. Statele Unite trebuie sa-si reexamineze rafinariile si cred ca trebuie sa ne asiguram ca nu exista obstacole de ordin juridic sau birocratic in calea extinderii rafinariilor", arata John Browne, director executiv al BP.

Estimarile pentru anul 2006 au fost cuprinse intre nivelul de 51 de dolari pe baril anticipat de analistii Citigroup si cel de 74 de dolari pe baril avansat de analistii Alaron Trading. Estimarile privitoare la pretul mediu ce va fi inregistrat anul viitor s-au situat la nivelul de 59,50 dolari pentru petrolul tranzactionat la bursa newyorkeza si 57 de dolari pentru cel tranzactionat la Londra.

Piata contractelor viitoare din domeniul petrolier "nu da semne de scadere din punct de vedere al preturilor pana in 2007, cand sunt asteptate noi rezerve pe piata".

Aceasta piata indica faptul ca traderii se asteapta ca pretul la petrol sa fie de aproximativ 63 de dolari pe baril la sfarsitul anului 2006, inainte de a scadea pana la 60,65 la sfarsitul anului 2007 si la aproximativ 57 de dolari in 2010.

"Desi sezonul uraganelor este pe sfarsite, amenintarea inregistrarii unor preturi record ramane", arata Paul Horsnell, din cadrul Barclays Capital din Londra.

Economiile in crestere ale Statelor Unite si Chinei, cei mai mari consumatori de petrol, au impins preturile in sus in ultimii doi ani. Pe plan global, consumul de petrol a crescut cu 3,7% in 2004, cea mai semnificativa crestere dintr-un sfert de secol, putand creste cu 1,6% in acest an, conform International Energy Agency (IEA). Propriile date ale IEA indica o posibila crestere a cererii cu 2,1% anul viitor pana la 85,3 milioane de barili pe zi.

Cererea de benzina inregistrata in Statele Unite in saptamana incheiata pe 30 septembrie a scazut cu circa 0,8% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, conform Departamentului de Energie al SUA. Pretul mediu la pompa pentru benzina a fost de 2,932 dolari pe galon pe 6 octombrie, in crestere cu 51% fata de anul trecut.

Semnalele privitoare la scaderea cererii pot fi inselatoare, pentru ca adesea in SUA consumul scade in luna octombrie inainte de a creste din nou pe perioada de iarna. catalina.apostoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO