Business Internaţional

Anchete in lumea modelingului

11.08.2003, 00:00 35



Departamentul de Justitie al Statelor Unite analizeaza o serie de acuzatii de fixare de preturi si incheiere de acorduri in scopuri ilegale aduse principalelor agentii de modeling din New York, sporind astflel problemele juridice cu care se confrunta deja aceasta industrie.



Multe dintre cele mai mari agentii din acest oras, printre care si Ford Models Inc., Wilhelmina Model Agency Inc., Next Model Managament Inc., si Elite Model Management Corp., sunt deja implicate intr-un proces civil initiat de peste 20 de foste modele anul trecut in cadrul instantei din New York. Aceleasi firme sunt anchetate de catre autoritatile federale, conform unor avocati si oficiali ai acestei industrii. #leadend#



Astfel, autoritatile vor sa determine daca agentiile ce domina lumea modelingului din New York au conspirat in sensul fixarii comisioanelor pe care le percep modelelor, cat si a sumelor platite fotografilor, revistelor si retailerilor.



Ancheta federala, ce se afla inca intr-o faza preliminara, se concentreaza asupra International Model Managers Association, sau IMMA, un restrans grup comercial caruia au apartinut majoritatea agentiilor. Corespondenta si rapoartele legate de intrunirile asociatiei arata ca aceste companii rivale discutau in mod deschis despre comisioanele modelelor, conditiile pietei si clienti.



Unul din fostele modele ale uneia din agentii declara ca nu stia nimic de aceste intruniri, aratandu-se chiar surprins ca au avut loc avand in vedere ca managerii agentiilor se aflau intr-un conflic permanent.



Firmele sustin ca aceste intruniri au fost legale si ca nu a avut loc niciodata nici un fel de conspiratie. Edward Curtin, consilierul general al agentiei Elite, remarca faptul ca "in modeling exista una dintre cele mai acerbe competitii, conceptul fixarii unor preturi fiind absurd".



Segmentul de modeling este unul relativ restrans, putine dintre companiile ce domina aceasta piata avand venituri anuale totale de peste 100 milioane de dolari. Agentiile se ocupa de rezervarile modelelor pe care le reprezinta, negociind ratele cu clientii.



Comisioanele ridicate si presupusa lipsa a competitiei au atras atentia diviziei antitrust din cadrul departamentului de justitie.



Aceasta ancheta federala reprezinta numai o parte a problemelor cu care se confrunta aceasta industrie. Astfel, doua dintre cele mai mari firme, Elite si Wilhelmina, sunt implicate intr-un proces civil sub acuzatia de inselaciune a modelelor prin intermediul unui sistem complex. Pe langa comisionul de 20% pe care-l platesc agentiei, modelele trebuie sa suporte si alte cheltuieli, de multe ori sfarsind prin a fi datoare agentiei.



Acest caz a fost clasificat drept o actiune comuna in justitie, fiind reprezentate mii de actuale si foste modele. Astfel, daca modelele vor castiga, daunele pe care le vor avea de platit agentiile vor fi mult mai mari.



Modelele masculine pot de asemenea participa la proces. De altfel, procesul a fost initiat de un fost model masculin, Brian Rishwain.



Judecatorul acestui caz a anuntat ca termenul de judecare a fost amanat cu 60 de zile pentru ca ambele parti sa poata cauta dovezi. In cadrul acestui proces au fost descoperite o serie de documente legate de actiunile IMMA, grup ce a fost de curand dizolvat transformandu-se intr-un nou grup, Model Management Corp, ce este de asemenea pus sub acuzatie in cadrul aceluiasi proces.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO