Business Internaţional

Angajatii americani au uitat ce este un concediu

04.09.2006, 21:30 19

Cateva studii recente au aratat ca interesul pentru concedii a angajatilor americani este intr-o continua scadere.
Americanii au inceput sa renunte la odihna inainte de scumpirea combustibililor sau de aparitia pericolului atacurilor teroriste, nivelul neglijarii concediilor din aceasta vara luand proportii alarmante, scrie International Herald Tribune.
Compania privata de cercetari The Conference Board a efectuat un studiu, rezultatele acestuia aratand ca 60% din cei chestionati nu aveau planificata nici o vacanta pentru urmatoarele patru luni, in timp ce 40% au luat in consideratie eventualitatea unui concediu, acesta fiind cel mai scazut nivel din ultimii 28 de ani.
Conform datelor furnizate de biroul american de evidenta a fortei de munca, 25% din angajatii americani din sectorul privat nu beneficiaza de concedii platite. "Ideea ca cineva ar putea sa paraseasca locul de munca pentru doua saptamani tine deja de domeniul trecutului", sustine Mike Pina, purtatorul de cuvant al Asociatiei Automobilistilor Americani (AAA), care numara in prezent circa 50 de milioane de membri. "E trist sa realizezi ca angajatii sunt atat de dependenti de locurile de munca."
Pentru a contracara efectele negative ale noii tendinte a angajatilor sai, PricewaterhouseCoopers a decis sa opreasca intreaga sa activitate cel putin de doua ori pe an pentru a le asigura angajatilor cel putin doua saptamani de odihna pe an, zece zile de Craciun si inca cinci de sarbatoarea Zilei Independentei.
"Noi nu am luat aceste masuri ca sa fortam angajatii sa plece", sustine Barbara Kraft, directorul departamentului de resurse umane.
"Ne-am propus sa cream un mediu in care angajatii sa fie atat de degajati, incat sa poata pleca fara sa isi faca griji de absenta de la o intalnire sau cateva telefoane ratate." Departamentul condus de Kraft monitorizeaza frecventa vacantelor tuturor angajatilor si le aminteste prin intermediul e-mail-ului cand ar fi recomandabil sa mai faca o pauza. Birourile companiei au fost decorate si cu imagini sugestive care sa le aminteasca angajatilor despre cat de bine e sa nu faci nimic din cand in cand.
"Desi am crezut ca as putea pleca in concediu macar pentru cateva zile, s-a dovedit ca nu am timp de asa ceva", a spus Tina Yang, profesoara de clase primare la scoala Fruit Ridge din Sacramento, statul California. Ea sustine ca nici vara, cand copii sunt in vacanta, orarul incarcat nu ii permite sa lipseasca de la scoala, conferintele si proiectele consumandu-i tot timpul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO