Business Internaţional

Angajatii Volkswagen ameninta cu greva pentru prima oara in zece ani

03.11.2004, 00:00 15



Angajatii companiei Volkswagen din Germania au amenintat pentru prima oara in zece ani cu greva, din cauza discutiilor legate de reduceri de cost si de siguranta slujbelor, dintre cel mai mare producator european de masini si sindicatul Metall, informeaza Bloomberg. Sinducatul a organizat manifestatii de o ora prin care avertiza compania de eventualitatea unei greve in fabricile din Hanovra, Kassel si Braunschweig. ?Volkswagen a ratat sansa de a incheia o intelegere" a declarat negociatorul sef, Hartmut Meine, reporterilor dupa 12 ore de negocieri in Hanovra. ?Ii vom presa prin declansarea unei greve de avertisment".



IG Metall, care a pierdut peste jumatate de milion de membri in ultimii zece ani, se lupta sa asigure posturile sindicalistilor din Germania. General Motors, care este cel mai mare producator de automobile din lume, a declarat cu doua saptamani in urma ca fabrica Adam Opel AG din Germania va fi si ea afectata de cele 12.000 de posturi disponibilizate in Europa pana in 2006.



Volkswagen, care a raportat scaderea profiturilor pentru al saptelea trimestru consecutiv, doreste sa reduca salariile angajatiilor cu 30% pana in 2011 si sa simplifice formulele de plata de la cele 4000 de combinatii posibile la numai 12. Producatorul a declarat ca ar putea renunta la 30.000 de angajati adica aproape o cincime din forta de munca din Germania, fara plati compensatorii.



?Este posibil sa facem miscari importante pentru reducerea costurilor daca dorim sa mentinem slujbele de la fabricile noastre din Germania", a declarat Josef-Fidelis Seen, negociatorul sef din partea Volkswagen, dupa ce ambele parti au fost de acord sa suspende negocierile pana la inceputul lunii noiembrie. ?IG Metall este pregatit sa faca doar pasi mici".



Meine a declarat celor 3000 de angajati Volkswagen care se aflau in fata hotelului unde au avut loc negocierile, ca ?pozitia nu s-a schimbat". Ultima greva organizata de sindicatul Metall a avut loc in 1990 si nu a durat mai mult de o zi.



In runda precedenta de negocieri, sindicatele au injumatatit cererea initiala de 4% crestere, a oferit reduceri salariale de peste 10% pentru toti angajatii noi si a pledat pentru imbunatatirea flexibilitatii orelor de munca, in special a celor suplimentare. Meine a declarat ca Volkswagen apeleaza la angajatii actuali sa accepte o stagnare a salariilor pentru multi ani si nu pentru doar doi ani asa cum s-a vehiculat. Acesta crede ca aceasta propunere este ?complet inacceptabila".





Conditiile sindicatelor



Totusi, acordul legat de securitatea slujbelor, pe care sindicatele il considera o preconditie pentru incheierea unui nou contract de munca, este ?an principiu posibil", conform lui Meine. IG Metall doreste sa rezolve disputa legata de salarii pana pe 12 noiembrie, data la care se reuneste consiliul de administratie al Volkswagen, conform declaratiilor vicepresedintelui consiliului muncii al companiei. Inainte de inceperea negocierilor, Senn a declarat reporterilor ca Volkswagen ar putea face un pas important catre un consens in legatura cu masurile de securitate a muncii.



Meine spune ca acest consiliu se va opune oricaror cereri legate de securitatea muncii care nu sunt prevazute in contract. Producatorul de masini a dorit sa ofere sindicatului o garantie pe termen lung cu privire la garantarea slujbelor in cadrul unei intelegeri politice si nu ca parte a unui nou acord salarial, a declarat purtatorul de cuvant al companiei, Almudena Sanchez. Raspunsul lui Meine la aceste afirmatii a fost transant: "Nu vom putea accepta aceste lucruri".



Dintre fabricile Volkswagen care vor intra in greva, cea din Hanovra are 14.700 de angajati. Peste 15.000 de oameni lucreaza in Kassel la productia de componente si cutii de viteza iar 6600 sunt angajati la sediul din Braunschweig, conform datelor prezentate pe site-ul companiei.





Scaderea profitului



Peste 30.000 de angajati din Kassel si de la sediul companiei din Wolfsburg au incetat lucrul pentru doua ore si jumatate pentru a protesta pentru planurile companiei de reducere a costurilor, au declarat sindicatele.



Venitul net al companiei Volkswagen pentru trimestrul trei a scazut cu 65% la 76 de milioane de euro de la valoarea de 217 milioane euro din 2003. Totusi vanzarile au inregistrat o usoara crestere (0.8%). Compania a reiterat un target al venitului brut de 1,9 miliarde de euro pentru acest an. Vanzarile producatorului german de masini au scazut in Europa de Vest cu doua procente in luna septembrie, iar cota de piata din China s-a injumatatit de la 54% cat era in 2000. Actiunile Volkswagen au crescut cu 0,64 de euro la bursa din Frankfurt.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO