Business Internaţional

Angela Merkel a spus „nein“ la fuziunea EADS-BAE, tranzacţia anului în Europa

Angela Merkel a spus „nein“ la fuziunea EADS-BAE, tranzacţia anului în Europa

Angela Merkel, cancelarul Germaniei. Foto: AFP/MediafaxFoto

Autor: Radu Bostan

12.10.2012, 00:03 1150

Fuziunea dintre BAE Systems şi EADS prin care s-ar fi creat cea mai mare companie de inginerie aerospaţială şi de apărare din lume a eşuat din cauza opoziţiei personale a cance­larului german Angela Merkel, în pofida unor intervenţii de ultim moment din partea guvernelor Franţei şi Marii Britanii în favoarea unei înţelegeri, scrie The Guardian.

Planul de a uni cel mai mare furnizor britanic de echipament de apărare cu pro­ducătorul franco-german al avioanelor Airbus, tranzacţie estimată la 35 mld. euro, ar fi creat un gigant industrial paneuropean cu 220.000 de angajaţi care ar fi produs de la submarine nucleare şi avioane de luptă Typhoon la aeronavele A380, cele mai mari avioane de pasageri din lume.

Potrivit unor surse apropiate discuţiilor, opoziţia lui Merkel a fost unul dintre factorii principali care au pus capăt negocierilor, cancelarul german fiind din principiu împotriva combinării unei companii de apărare cu una de inginerie aerospaţială civilă.

Fiecare din cele trei guverne avea drept de veto asupra acordului de fuziune, dar îngrijorările Germaniei cu privire la participaţia franceză la grupul nou format, cât şi disputele referitoare la viitoarea locaţie nu au putut fi rezolvate printr-o ultimă rundă de diplomaţie prin telefon. Franţa, care controlează direct 15% din EADS, a respins cererea Germaniei ca noua companie să amplaseze facilităţile de producţie în Muenchen, landul Bavaria, care va organiza alegeri anul viitor. La Berlin, autorităţile se temeau că Franţei i-ar putea reveni un pachet mai mare de acţiuni decât cel propriu, de 9%, şi că noua companie s-ar fi concentrat prea mult pe exporturile de armament, subiect sensibil în Germania, scrie Financial Times.

La rândul ei, Londra nu le-ar fi permis reprezentanţilor politici ai Germaniei şi Franţei să fie membri ai consiliului director al BAE, aşa cum prevedea planul ambelor companii pentru dubla listare pe bursă.

În lumina eşecului fuziunii, jucătorii din industrie şi bancherii nu se aşteaptă la alte tranzacţii de asemenea mărime prea curând, ci apreciază că marile grupuri din sectorul de apărare vor urmări să absoarbă companii mai mici. Este, de asemenea, improbabil ca furnizorii principali de echipamente de apărare din Statele Unite să fie interesaţi de BAE, din cauza complexităţii enorme a unei înţelegeri care să implice şi guvernul britanic.

Oficialii EADS au declarat că proprietarul Airbus va continua "vânătoarea" de ţinte de preluare şi alianţe pentru a-şi majora cota din piaţa americană de echipamente de apărare.

Divizia americană a BAE este de asemenea interesată de fuziune în domeniile de securitate informatică, electronice şi afaceri internaţionale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO