Business Internaţional

Angela Merkel aduce optimism în Grecia, însă populaţia o primeşte protestând cu steaguri naziste

Angela Merkel aduce optimism în Grecia, însă populaţia o primeşte protestând cu steaguri naziste

Prima vizită a cancelarului Germaniei Angela Merkel în Grecia a fost întâmpinată de zeci de mii de protestatari. Foto: AFP/MediafaxFoto

Autor: Ioana Nita

11.10.2012, 00:02 346

În prima vizită în Grecia de după începutul crizei datoriilor din Europa, cancelarul german Angela Merkel a asigurat că vede "luminiţa de la capătul tunelului" pentru statul elen care se luptă cu un program de austeritate sever pentru a-şi reconsolida sistemul fiscal. Ea a fost însă întâmpinată de zeci de mii de persoane care au protestat în stradă împotriva reducerilor drastice de cheltuieli pe care ţara este obligată să le facă în schimbul banilor creditorilor internaţionali.

"Germania vrea să fie un partener bun şi un prieten adevărat", a afirmat liderul german, insistând în acelaşi timp ca Atena să continue implementarea reformelor. Ea a adăugat că speră şi că îşi doreşte ca Grecia să rămână în continuare în zona euro.

Dar cei mai mulţi greci consideră că Merkel este cauza dificultăţilor economice pe care le înfruntă. Analiştii percep vizita cancelarului german la Atena ca un vot de sprijin pentru premierul grec Samaras, care a fost ales în iunie pentru a conduce guvernul de coaliţie format din trei partide. În prezent guvernul pregăteşte noi măsuri de austeritate de 13,5 miliarde euro pentru a-i mulţumi pe creditori.

Atena a asigurat securitatea cancelarului cu 7.000 de ofiţeri de poliţie, soldaţi ai trupelor de comando şi lunetişti. Presa scrie că vizita în Grecia a fost cea mai periculoasă de până acum din cariera lui Merkel. Protestatarii greci compară adesea Germania cu regimul nazist.

Vizita ar reflecta îmbunătăţirea relaţiei dintre Merkel şi Samaras, acesta din urmă criticând mult timp măsurile de austeritate fără de care Grecia nu ar avea acces la cel de-al doilea pachet de bailout, de 173 miliarde euro. Merkel l-a acuzat pe premierul grec de subminarea consolidării guvernului precedent. Însă Samaras, de când a venit la conducerea guvernului în luna iunie, şi-a schimbat poziţia şi acum este de acord cu bailoutul, intrând astfel în graţiile lui Merkel.

"Este semnalul potrivit la momentul potrivit", a spus premierul grec după vizita lui Merkel. Pentru cancelarul german vizita a avut două scopuri. Primul a fost pentru a opri destrămarea guvernului lui Samaras şi al doilea a fost încercarea de a-l copleşi pe adversarul său în alegeri, social-democratul Peer Steinbrück, care a spus că Merkel nu le-a dezvăluit germanilor în totalitate de cât de mult ajutor are nevoie Grecia. Merkel îl va înfrunta pe Steinbrück la alegerile din septembrie anul viitor, însă ea va trebui să convingă un electorat german care este foarte sceptic cu privire la bailoutul acordat statului elen.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO