Business Internaţional

Angela Merkel plateste scump pentru salvarea Europei

24.05.2010, 23:06 12

Cancelarul german Angela Merkel este criticat din ce in ce maidur cu privire la modul in care a reactionat fata de crizadatoriilor din Europa, ceea ce ar putea afecta eforturile in sensulunei integrari sporite in cadrul zonei euro, scrie Wall StreetJournal.

Sondaje recente indica faptul ca majoritatea germanilor si-aupierdut increderea in abilitatile de leader ale cancelarului, iarsprijinul pentru coalitia de centru-dreapta al acesteia a atins celmai scazut nivel.

Economistii si oficialii UE s-au pus de acord ca tarile membreale zonei trebuie sa-si coordoneze mai strans politicile fiscalepentru a preintampina viitoarele crize. Totusi, Germania se opunepropunerilor in sensul unei integrari sporite, ce ar obliga tarilesa-si coordoneze politicile economice si fiscale.

Unii observatori politici spun insa ca Merkel ar putea sustinereforme mai profunde pentru a mentine zona euro intacta daca acestlucru ar fi posibil.

Guvernul Angelei Merkel sustine modificari populare din punct devedere politic care ar intari supravegherea asupra bugetelor sisanctiuni pentru tarile care incalca limitele de cheltuieli.Concentrandu-se pe aceste aspecte, Merkel incearca sa temperezenemultumirea germanilor.

"Este foarte bine sa vorbesti despre necesitatea unei disciplinefiscale sporite, insa acesta este doar un aspect al problemei si deaceea strategia Germaniei nu se bucura de credibilitate reala", adeclarat Simon Tilford, din cadrul Centre for European Reform.

Din cauza acestei realitati politice, guvernului lui Merkel iieste imposibil sa sustina reforme mai profunde ale zonei euro.

Deocamdata, Merkel duce mai departe planurile de reducere acheltuielilor guvernamentale. Totusi, "daca toate economiile arurma calea sustinuta de germani, rezultatul ar fi o deflatiescapata de sub control", spune Tilford.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO