Business Internaţional

Anglia cheltuie PIB-ul pe un an pentru salvarea bancilor

23.04.2009, 18:38 36

Sprijinul acordat de guvernul britanic sistemului bancar al tarii a atins 1.400 de miliarde de lire sterline (1.570 de miliarde de euro) si ar putea urca in continuare in conditiile in care criza financiara incepe sa afecteze companiile de constructii, iar economistii avertizeaza ca creditorii ar putea avea nevoie de sustinere suplimentara, scrie Bloomberg.
Guvernul primului-ministru Gordon Brown s-a oferit sa garanteze o serie de obligatiuni bazate pe ipoteci, sporind cu pana la 50 de miliarde de lire sterline valoarea programului de bailout lansat odata cu prabusirea Northern Rock in 2007.
Valoarea programului a ajuns sa echivaleze in prezent Produsul Intern Brut al Marii Britanii, sau 22.800 de lire sterline pentru fiecare persoana din Marea Britanie.
„Amploarea acestui program de sustinere financiara este una fara precedent", a declarat Alan Clarke, economist in cadrul BNP Paribas.
„Temerea este ca suma nu va fi suficienta si ca guvernul va fi nevoit sa revina cu noi masuri de sustinere".
Guvernul britanic a preluat patru banci, a asigurat active si a garantat credite pentru a restarta o economie grav afectata de criza globala a pietelor de credit. Brown incearca sa forteze bancile sa-si sporeasca creditarea in contextul in care este devansat de Partidul Conservator in sondaje si se pregateste pentru alegeri nu mai tarziu de iunie 2010.
In bugetul inaintat Parlamentului, Trezoreria a estimat ca programul de bailout i-ar putea costa pe contribuabili 50 de miliarde de lire sterline, comparativ cu estimarea FMI, ce vizeaza 9,1% din PIB, sau aproximativ 132 de miliarde de lire sterline.
In schimbul sprijinului primit de la stat, Lloyds Banking Group, Royal Bank of Scotland Group si Northern Rock s-au angajat sa-si sporeasca creditarea cu 44 de miliarde de lire sterline in urmatorul an.

Impozite mai mari pentru bogati
Guvernul britanic si-a anuntat intentia de a majora impozitele in cazul persoanelor cu cele mai mari venituri si de a mentine sub control cheltuielile publice, scrie Financial Times.

Anuntand planul de majorare a impozitului pe venit de la 40% la 50% anul viitor pentru cei care castiga peste 150.000 de lire sterline, ministrul de finante Alistair Darling a declarat ca aceasta masura face parte dintr-o agenda ce are in vedere sustinerea celor saraci de catre cei bogati.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO