Business Internaţional

Anglo Irish Bank se aşteaptă la pierderi de 17,6 mld. euro

Autor: Catalina Apostoiu

09.02.2011, 23:40 24

Grupul Anglo Irish Bank, care a fost naţionalizat în 2009, aanunţat că se aşteaptă să raporteze o pierdere record de 17,6miliarde de euro (15 miliarde de lire sterline) aferente anuluitrecut, potrivit Financial Times.

Conform băncii, suma va include o pierdere de 11,5 miliarde deeuro legată de creditele transferate către National AssetManagement Agency (NAMA), organismul creat pentru a prelua crediteîn cazurile în care dezvoltatorii care s-au împrumutat sunt fie înfaliment, fie în incapacitate de plată. Pierderile includ deasemenea provizioane de 7,8 miliarde de euro constituite pentruacoperirea pierderilor legate de alte credite.

Rezultatul pe 2010 reprezintă un nivel record pentru o companieirlandeză, depăşind pierderea de 12,7 miliarde de euro înregistratăde Anglo Irish pe o perioadă de 15 luni până la sfârşitul anului2009.

Pentru comparaţie, guvernul irlandez a strâns anul trecut dintaxe 31,75 mld. euro în 2010.

Anglo Irish a anunţat de asemenea o scădere a depozitelor de la27,2 miliarde de euro la sfârşitul anului 2009 la aproximativ 11miliarde de euro la sfârşitul anului trecut. Finanţarea atrasă dela BCE şi banca centrală a Irlandei aproape s-a dublat la 45 demiliarde de euro. Banca, ce a primit sprijin de stat în valoare de29,3 miliarde de euro, se aşteaptă să transfere active de încă 1,1miliarde de euro căre NAMA.

Raportul băncii a survenit în condiţiile în care Înalta Curte deJustiţie din Dublin a anunţat că o licitaţie a depozitelor şiactivelor corespunzătoare ale Anglo Irish şi Irish NationwideBuilding Society poate avea loc imediat. Anunţul urmează uneicereri depuse de Brian Lenihan, ministrul irlandez de finanţe.

Conform acordului de susţinere încheiat de Irlanda cu UE şi FMI,prin care ţara a primit un ajutor extern de 85 mld. euro, AngloIrish trebuie să vină cu un plan de raţionalizare până la sfârşitullunii martie, incluzând posibila închidere a birourilor din MareaBritanie, Viena, Düsseldorf şi Jersey.

Ce va rămâne din cele două instituţii în urma licitaţiei va ficombinat într-o singură bancă ce va fi deţinută în proporţie de100% de către guvern.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO