Business Internaţional

Anvers, pupitrul de comanda al industriei mondiale a diamantelor, este afectat puternic de recesiune

25.06.2009, 16:47 347

O tanara intra intr-un mic birou unde sunt prezenti 15 oficiali guvernamentali si ofiteri vamali. Poarta un plic pe care un oficial il desface cu un cutit Stanley. Continutul acestuia: sute de pietre minuscule, valorand o avere. Un alt barbat intra in acelasi birou si pune pe masa doua pietre. Acestea sunt diamante mai mari, unul valorand 1,5 milioane de dolari, celalalt 950.000 de dolari.

Sunt scene obisnuite, repetate de nenumarate ori in fiecare zi in cartierul diamantelor din Anvers, scrie cotidianul britanic The Guardian.
Aici sunt verificate cu atentie in mod oficial diamantele destinate exportului, o munca extrem de dificila avand in vedere ca diamante in valoare de 200 de milioane de dolari parasesc orasul in fiecare zi.
"Fiecare diamant care intra sau iese trece prin acest birou", spune Freddy Hanard, director executiv al World Diamond Centre.
Este vorba de un volum foarte mare de pietre pretioase. Patru din cinci diamante netaiate produse oriunde in lume si mai mult de jumatate din pietrele slefuite calatoresc din Australia, Rusia, Canada, India, Botswana si Londra catre Anvers pentru a fi comercializate.
Afara, o politista cu o arma automata avea o infatisare relaxata pe cand un camion securizat isi descarca cu grija comoara. Nu se vad alte vehicule. Cartierul diamantelor din Anvers este probabil cel mai bine protejata si mai indeaproape monitorizata zona din Europa.
 
Diamantele nu mai au cautare
Insa in conditiile in care Europa si America se afla in recesiune, iar o mare parte a restului lumii resimte efectele, diamantele nu mai sunt brusc cel mai bun prieten al nimanui.
"Luna ianuarie, de exemplu, este plina de activitate, insa in ianuarie a acestui an nu a mai existat o piata", a declarat Hanard, un fost bancher. Philip Claes, director pe afaceri corporate in cadrul centrului, a declarat ca productia la nivel mondial aproape a incetat, fiind in scadere cu 91% fata de anul trecut.
Impactul este vizibil in holul luminos al elegantei burse de diamante cladita de comunitatea evreiasca a orasului la inceputul secolului 20. In vremurile bune, in acest loc activitatea atinge cote ridicate. In aceasta perioada, insa, locul este aproape gol.
Recesiunea ii afecteaza cu siguranta pe cei bogati. Criza bancara a complicat lucrurile din moment ce comertul cu diamante din Anvers necesita lichiditati si linii de credit de la cele cinci banci care inlesnesc tranzactiile. Acestea nu mai crediteaza ca inainte. "Efectele se fac simtite in intreaga industrie", spune Karin de Mulder, purtatoare de cuvant a cartierului diamantelor din Anvers. "O multime de oameni sunt demisi."
 
Comertul cu diamante este la jumatate fata de anul trecut
Conform lui Hanard, comertul cu diamante netaiate s-a prabusit cu 60% in Anvers in ultimul an, in timp ce comertul cu pietre slefuite a inregistrat o scadere de pana la 40%.
De Beers, cel mai mare producator de diamante din lume, a suspendat activitatile miniere la inceputul anului. Alrosa din Rusia, de pe pozitia a doua, i-a urmat exemplul.
Toate acestea afecteaza cartierul diamantelor din Anvers cu o cifra de afaceri de 42 de miliarde de dolari pe an.
Statele Unite reprezinta in prezent cea mai mare piata pentru diamante, insa Anvers priveste catre Orientul Mijlociu, India si China pentru revigorarea unui comert care a inceput in secolul 16.
In cartier, evreii ortodocsi care au controlat acest comert in ultimul secol domina in continuare strazile care sunt impanzite de camere de supraveghere si forte de politie. Senzorii instalati in spatele grelelor usi de otel sunt cat se poate de sofisticati si scumpi. Acestea nu au reusit sa previna doua atacuri, in 2003 si 2007.
Totusi, increderea este atat de mare, incat strazile sunt pline de oameni care duc cu ei pietre pretioase si bijuterii in valoare de milioane de dolari.
Exista probleme in Anvers cu nationalistii flamanzi care nu au incredere in straini, iar in Belgia in general exista probleme legate de ostilitatea dintre nordul vorbitor de olandeza si sudul vorbitor de franceza. Din moment ce comertul cu diamante este dominat de minoritati, sunt de asteptat conflicte cu nationalistii. Totusi, aceasta este cea mai mica temere a lui Hanard.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO