Business Internaţional

Arabia Saudita: Cererea este orientata catre produse rafinate, nu catre titei

16.09.2005, 19:33 13

Principalul exportator de petrol pe plan mondial, Arabia Saudita, s-a angajat sa produca o cantitate mai mare de titei, insa oficialii statului au aratat ca cererea globala este directionata catre produse rafinate, in special benzina si pacura.

"Suntem ingrijorati de majorarea pretului petrolului iar statul este pregatit sa faca tot ce-i sta in putinta pentru a face fata cererii. Insa majorarea preturilor petrolului nu a fost determinata de cantitatea redusa de petrol, ci, asa cum este bine cunoscut, de avansul cererii pentru produse rafinate si in acelasi timp de capacitatea insuficienta a rafinariilor", a afirmat mostenitorul tronului, Sultan bin Abdul Aziz Al Saud.

Organizatia Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) se va intruni in cursul saptamanii viitoare pentru a analiza situatia si pentru a decide daca se impune majorarea productiei zilnice.

Presedintele OPEC, seicul Ahmad al-Fahd al-Sabah, a afirmat, miercuri, ca va propune cartelului sa majoreze productia cu 500.000 de barili pe zi.

In ultimii patru ani, gruparea a crescut considerabil productia, cu circa patru milioane de barili pe zi, pana la 30 de milioanede barili pe zi, cel mai ridicat nivel din anii ''70 pana in prezent.

Oprirea productiei unei rafinarii americane, ca urmare a uraganului Katrina, a fost, de asemenea, una dintre cauzele care au determinat scumpirea petrolului.

"Statele producatoare au facut apel, si inca mai fac, pentru ca statele consumatoare, si in special Statele Unite si Uniunea Europeana, sa faciliteze acordarea de licente pen-tru construirea de rafinarii", a declarat ministrul energiei din Qatar, Abdullah al-Attiyah.



Departamentul american pentru Energie a anuntat ca a acceptat oferte din partea companiilor petroliere pentru achizitionarea a 11 milioane de barili de titei, circa o treime din cantitatea scoasa la vanzare din rezervele strategice. Pentru a controla cresterea preturilor carburantilor, dupa dezastrul produs la 29 august de uraganul Katrina, administratia Bush a decis sa scoata la vanzare 30 mil. barili de titei din rezerva strategica. Companiile castigatoare ale licitatiei sunt BP, Marathon Oil, Shell Oil - divizie a grupului Royal Dutch Shell, Astra Oil si Vitol. Faptul ca au fost vandute numai 11 milioane de barili de titei din cele 30 mil. barili scoase la vanzare indica faptul ca oferta de pe piata americana este suficienta, considera analistii. "Este clar ca au incercat sa aduca titei din rezerva strategica pe o piata unde exista deja un surplus", a declarat Tim Evans, analist la firma IFR Energy Services. Cantitatea de 11 milioane de barili vanduta este, in mare, egala cu cantitatea de titei importata de Statele Unite intr-o singura zi, astfel incat impactul asupra pietei va fi limitat, au mai spus analistii. SUA consuma aproape 21 mil. barili pe zi, o patrime din cererea mondiala.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO