Business Internaţional

Arcelor incearca sa preia cel mai mare producator de otel din Turcia

06.10.2005, 18:59 36

Arcelor, producatorul numarul doi de otel din lume, a alocat un buget de cel putin 3,5 miliarde de dolari (2,86 miliarde de euro) pentru urmatorii doi ani pentru consolidarea sectorului, anunta Financial Times.

Guy Dolle, directorul executiv al companiei, a adaugat totusi ca Arcelor nu va plati un pret exorbitant pentru Erdemir, cel mai mare producator de otel al Turciei, care va fi scos la licitatie de catre guvernul turc.

Guvernul de la Ankara este cel mai mare actionar al Erdemir, detinand putin peste 50%. Restul este detinut de alti investitori.

Sase grupuri au ajuns in faza finala a licitatiei, inclusiv liderul industriei, Mittal Steel. Celelalte parti sunt Severstal si Novolipetsk Steel, doi producatori din Rusia si doua consortii financiare cu sediul in Turcia.

Observatorii din industrie au declarat ca vanzarea pachetului de la Erdemir ar putea aduce in vistieria statului aproximativ 2 miliarde de dolari (1,67 miliarde de euro).

Avand in vedere ca valoarea de piata a companiei este de 3,5 miliarde de dolari (2,93 miliarde de euro), licitatorii trebuie sa fie pregatiti pentru un pret considerabil pentru a prelua controlul. Vanzarea a atras un interes crescut, tinand cont de faptul ca Erdemir este cel mai mare participant de pe piata Turciei.

Dolle crede ca grupurile participante la licitatie ar trebui sa se astepte sa plateasca mai mult decat valoarea pe piata a actiunilor.

"In cazul in care pretul se va situa peste limita pe care noi o consideram justa, atunci vom renunta", a declarat Dolle. In ciuda acestor declaratii prudente, Dolle a facut pentru prima data estimari oficiale legate de bugetul pe care Arcelor l-a acordat pentru expansiune.

"Urmarim si alte alternative, inclusiv din Europa de Est, China, nordul Americii, Mexic sau India", a continuat acesta. El a declarat ca poate oferi o valoare concisa asupra potentialului de cheltuieli pentru achizitii din urmatorii doi ani, pentru ca alocarea chiar si a unui buget de 4 miliarde de dolari (3,35 mld. euro) nu afecteaza nivelul datoriei grupului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO