Business Internaţional

?arile dezvoltate au aflat pe unde merg sa se albeasca banii negri

26.06.2000, 00:00 20



Grupul de actiune financiara privind spalarea de capitaluri (GAFI) - organism al Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD)- a publicat joi, pentru prima data, o lista cu 15 tari care refuza sa coopereze in lupta impotriva spalarii de bani, printre acestea numarOndu-se Israelul, Filipinele, Liechtenstein, Libanul si Rusia, trasmite Reuters.

Autoritatile din Liechtenstein au anuntat ca "se distanteaza" de grupul tarilor acuzate de necooperare, Guvernul afirmOnd ca s-a angajat pe calea reformei, prin dezbaterea in Parlament a unei importante revizuiri a legislatiei impotriva coruptiei si a spalarii banilor. De asemenea, autoritatile din Liechtenstein au acuzat GAFI de lipsa de transparenta in stabilirea celor 15 state necooperante.

Includerea Rusiei pe lista neagra a spalarii banilor a surprins anumiti oficiali de la Moscova, insa analistii apreciaza ca acest lucru va accentua retinerile investitorilor straini fata de Rusia. Autoritatile ruse, printre care se numara si cei care anul trecut au denuntat afacerea de spalare de bani prin intermediul Bank of New York - scandal respins ca o conspiratie anti-rusa- nu au raspuns inca acuzatiilor.

GAFI, format din reprezentanti ai 26 de tari dezvoltate, a criticat, intr-un raport, Israelul, Liechtenstein, Rusia, Libanul, Panama, alaturi de un grup de insule considerate paradisuri fiscale pentru investitorii straini, caracterizOndu-le drept "necooperante in lupta impotriva spalarii de capitaluri".

GAFI a solicitat membrilor sai sa ceara institutiilor financiare interne sa acorde o atentie speciala relatiilor de afaceri si tranzactiilor cu tarile sau teritoriile identificate drept necooperante.

In urma publicarii acestui raport, Franta a anuntat ca va propune, la summitul G7 din Japonia, sanctiuni financiare impotriva tarilor care refuza sa coopereze in lupta impotriva spalarii de bani.

Statele Unite au salutat publicarea listei negre, care are drept scop "limitarea capacitatii traficantilor de droguri, a teroristilor, a retelelor crimei organizate si a responsabililor guvernamentali corupti de a-si spala veniturile ilegale", a afirmat secretarul Trezoreriei, Lawrence Summers. "Raportul furnizeaza institutiilor financiare din Statele Unite si din intreaga lume informatii importante, care trebuie folosite in cadrul eforturilor proprii impotriva spalarii de bani", a adaugat el.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO