Business Internaţional

Armata israeliană a descoperit cel mai mare tunel al Hamas din Fâşia Gaza de până acum

Armata israeliană a descoperit cel mai mare tunel al...

Autor: Andreea Tobias

17.12.2023, 17:45 35

Armata israeliană a declarat că a descoperit cel mai mare tunel al Hamas din Fâşia Gaza de până acum, relatează AFP.

Pasajul subteran făcea parte dintr-o reţea mai largă care se întindea pe o distanţă de peste 3,5 km şi se afla la 400 de metri de punctul de trecere a frontierei Erez, a precizat armata.

Construcţia a costat milioane de dolari şi a durat ani de zile, au declarat forţele israeliene.

Pasajele erau prevăzute cu sisteme de canalizare, electricitate, ventilaţie şi o reţea de comunicaţii.

UPDATE:

Pereţii sunt din beton armat, iar intrarea este un cilindru metalic cu pereţi groşi de 1,5 centimetri.

Imaginile difuzate de armata israeliană, despre care a afirmat că au fost filmate de Hamas, arată un mic vehicul de construcţie care intră în tunel, un depozit temporar umplut cu beton prefabricat pentru căptuşirea pereţilor şi muncitori care sapă sub pământ folosind unelte electrice rudimentare.

Armata israeliană a declarat că a găsit un număr mare de arme depozitate în tunel, pregătite pentru a fi folosite în cadrul unui atac.

Hamas a cheltuit resurse uriaşe în acest proiect, a declarat locotenent-colonelul Richard Hecht, un purtător de cuvânt al armatei, şi a făcut acest lucru pentru "a servi unui singur scop - atacarea statului Israel şi a locuitorilor săi".

El a spus că tunelul a fost construit în mod deliberat în apropierea punctului de trecere Erez, pe care Israelul îl foloseşte pentru a facilita intrarea muncitorilor palestinieni şi a celor care călătoresc pentru îngrijiri medicale.

"Pentru Hamas, atacarea poporului israelian continuă să fie prioritară în faţa susţinerii poporului din Gaza", a spus el.

Gruparea militantă islamistă a lansat un atac împotriva Israelului la 7 octombrie, ucigând aproximativ 1.140 de persoane, majoritatea civili, şi luând aproximativ 250 de ostatici, potrivit ultimelor cifre israeliene.

Ca răspuns, Israelul şi-a propus să distrugă Hamas şi a lansat un bombardament neîncetat şi o invazie terestră a Fâşiei Gaza pentru a atinge acest obiectiv.

Supranumit "metroul din Gaza" de către armata israeliană, labirintul de tuneluri de sub teritoriul de coastă a fost conceput iniţial ca o modalitate de a ocoli blocada israeliană şi egipteană, în vigoare din 2007.

Sute de tuneluri au fost construite pe sub graniţa cu Egiptul şi în deşertul Sinai, permiţând oamenilor, bunurilor şi armelor să treacă în Gaza din exterior.

De la războiul din 2014 cu Israelul, reţeaua de tuneluri a fost extinsă, iar Hamas s-a folosit frecvent de ea pentru a facilita lansarea rachetelor.

Un studiu publicat la 17 octombrie de Modern War Institute de la academia militară americană West Point a afirmat că există 1.300 de tuneluri care se întind pe o distanţă de peste 500 de kilometri.

Armata israeliană a declarat la începutul lunii decembrie că a descoperit peste 800 de tuneluri, dintre care 500 au fost distruse.

Rapoartele din presa israeliană de săptămâna trecută au afirmat că armata ia în considerare inundarea tunelurilor cu apă de mare pompată din Marea Mediterană şi că a făcut deja teste reuşite.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO