Business Internaţional

Asemeni lui Greenspan, Trichet ar putea fi ajutat de cresterea productivitatii

20.10.2006, 20:43 12

Cresterile de productivitate i-au permis fostului presedinte al bancii centrale americane (Fed) sa mentina ratele dobanzii la un nivel scazut fara a alimenta cresterea inflatiei, in contextul in care economia americana se afla in crestere in anii '90, iar rata somajului se situa la cel mai scazut nivel din decurs de 30 de ani, scrie Bloomberg.
Productivitatea este masurata ca raport intre productia obtinuta si numarul de salariati, fiind un indicator al eficientei muncii.
Acum, muncitorii europeni ii prind din urma pe cei americani dupa ce au fost devansati de acestia in cea mai mare parte a deceniului trecut. Un semn in acest sens: acordul incheiat luna trecuta intre Volkswagen, cel mai mare producator european de automobile, si liderii sindicali privind prelungirea saptamanii de lucru fara acordarea de plati suplimentare.
Cresterea productivitatii in Europa contribuie la temperarea temerilor legate de cresterea inflatiei si i-ar putea permite lui Trichet, presedinte al Bancii Centrale Europene, sa limiteze actuala runda de majorari de rate ale dobanzii. Dublata de o evolutie similara in cazul economiei japoneze, aceasta crestere ar putea reduce efectele globale ale incetinirii ritmului de crestere economica in Statele Unite, cea mai mare economie a lumii.
"Productivitatea muncii, ce influenteaza bunastarea economica si performantele pietei de actiuni, a cunoscut o accelerare considerabila", spune Eric Chaney, economist-sef european in cadrul Morgan Stanley.
Dupa calculele economistilor Morgan Stanley, in zona euro productivitatea a inregistrat o rata anuala de crestere de 2,6% in primul semestru al acestui an, un ritm de doua ori mai rapid decat cel inregistrat in ultimii sase ani.
Imbunatatirea este bine-venita, dupa ce Trichet arata intr-un discurs, pe 23 septembrie, ca productivitatea este "principalul dezavantaj al Europei". Saptamana trecuta, acesta declara in fata Parlamentului European ca ritmul de crestere economica va continua sa fie unul "solid" anul viitor, in parte datorita "unei eficiente sporite a sectorului de afaceri".
BCE declara saptamana trecuta ca o redresare a productivitatii "ar trebui sa contribuie la restrangerea cresterii costurilor legate de forta de munca" si ca "presiunile inflationiste din partea pietei muncii se mentin la un nivel redus".
Chiar si in aceste conditii, totusi "este greu de prevazut daca exista o baza permanenta de crestere a productivitatii, si de aici necesitatea ca BCE sa adopte o atitudine precauta", spune Jacques Cailloux, economist-sef european in cadrul Royal Bank of Scotland din Londra.
Lipsa de eficienta persista in majoritatea tarilor europene. Luna trecuta, World Economic Forum plasa Italia pe o pozitie inferioara fata de Barbados in cadrul unui studiu anual privind competitivitatea.
Firma de consultanta in management McKinsey a declarat in aceasta luna ca Franta trebuie sa-si intensifice eforturile de sporire a productivitatii.
"Performantele economice in general depind foarte mult de dinamismul economiei", a declarat in cadrul unui interviu Edmund S. Phelps, profesor in cadrul Columbia University din New York si laureat al Premiului Nobel pentru Economie. "Nu foarte multe tari europene" depun suficiente eforturi in acest sens, spune acesta.
Totusi, exista semne de imbunatatire. Rata de crestere economica este cea mai solida din anul 2000, iar rata somajului se situa in luna iulie la cel mai scazut nivel din ultimii cinci ani, de 7,8%.
"La un deceniu dupa ce Statele Unite au inregistrat o tendinta de crestere a productivitatii, Europa ar putea urma un trend similar in prezent", spune Stephane Deo, economist-sef european in cadrul UBS din Londra.
Muncitorii Volkswagen vor lucra 4,2 ore in plus pe saptamana fara plata suplimentara, iar directorul executiv al companiei, Bernd Pischetsrieder, spune ca producatorul de automobile este pe punctul de a-si atinge tinta legata de eliminarea a 20.000 de locuri de munca in Germania de Vest. Arkema cu sediul la Paris, desprinsa in mai de Total, a estimat ca va inregistra primul sau profit anual din patru ani dupa eliminarea a 1.100 locuri de munca si concentrarea productiei in cadrul fabricilor mai eficiente.
Japonia inregistreaza si ea o crestere a productivitatii, calculele Morgan Stanely indicand o crestere anuala a productivitatii de aproximativ 2%, in crestere fata de media de 1,2% inregistrata in perioada 1995-2000. Luna viitoare, Japonia se va putea lauda cu cea mai lunga perioada de expansiune de la cel de-al doilea razboi mondial.
"Suntem pe cale sa asistam la miracolul productivitatii", spune Jesper Koll, economist-sef japonez in cadrul Merrill Lynch. Cresterile de productivitate intaresc ritmul in care se poate dezvolta economia fara a alimenta inflatia.
In aprilie, guvernatorul Bancii Japoniei, Toshihiko Fukui, si-a revizuit in sus estimarile privitoare la rata potentiala de crestere pana la 2% de la 1%.
Daca ajung la concluzia ca economiile lor sunt intr-o stare mai buna, bancherii centrali ar putea intrerupe majorarile de rate ale dobanzii.
Conform calculelor Fondului Monetar International, in Europa inflatia va creste cu 2% in acest an si anul viitor. In Japonia sunt putine sanse ca inflatia sa creasca dupa un deceniu de deflatie, a anuntat FMI in cadrul unui raport publicat in luna septembrie.
Tim O'Neill, economist-sef in cadrul Goldman Sachs din Londra, anticipeaza ca BCE va inaspri conditiile de creditare inca o data numai, majorandu-si rata de referinta cu un sfert de punct pana la 3,5% pana la sfarsitul anului, de la 2% anul trecut, si ca Banca Japoniei isi va majora intr-un ritm "foarte lent" rata de referinta de la 0,25%.
"Cresterea de productivitate din Europa si Japonia permite inregistrarea unei cresteri economice fara inflatie, bancile centrale avand mai multa libertate in ceea ce priveste majorarea ratelor dobanzii", spune Kathleen Stephansen, director in cadrul Credit Suisse Group din New York.
Acest lucru ar fi benefic pentru economia globala avand in vedere incetinirea ritmului de crestere a economiei americane. Economistii J.P. Morgan Chase din New York au anticipat ca media de crestere a productivitatii sectorului american de afaceri va fi de 2% in urmatorii trei ani, in scadere fata de 2,7% la inceputul acestui deceniu.
In timp ce banca centrala americana ar putea fi nevoita sa mentina rata dobanzii in jurul actualului nivel, cel mai ridicat din ultimii cinci ani, sau chiar sa opereze o majorare, Japonia si Europa sunt mai in masura sa protejeze economia globala, spune Tim Bond, din cadrul Barclays Capital din Londra.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO