Business Internaţional

Asiguratorii americani cumpara banci pentru a primi bani de la stat

18.11.2008, 17:41 12

Companiile de asigurari de viata din SUA, afectate de pierderile suferite pe fondul expunerii masive la piata de creditare, incearca sa obtina finantare prin intermediul planului de salvare a sistemului financiar initiat de guvern, achizitionand banci de mici dimensiuni, scrie Wall Street Journal.

Recent, Lincoln National Corp. a anuntat incheierea unui acord de achizitionare a unei mici institutii de economii si creditare din Goodland. Anterior, Genworth Financial Inc. anuntase ca a achizitionat o institutie de economii din Maple Grove, iar Hartford Financial Services Group a incheiat un acord de cumparare a Federal Trust Corp.
Obiectivul asiguratorilor: a se transforma in holdinguri de economii si creditare, calificandu-se astfel pentru infuziile de lichiditate efectuate de guvern prin intermediul planului de salvare financiara in valoare de 700 mld. dolari.
Nu este inca foarte clar daca asiguratorii au primit aprobare din partea guvernului, insa autoritatile sunt interesate sa consolideze industria asigurarilor, unul dintre cei mai importanti furnizori de capital pentru companiile americane prin intermediul achizitiilor de obligatiuni. Eforturile industriei de asigurari pentru a obtine o parte din fondurile statului intensifica lupta deja stransa pentru banii acordati de guvern.
Recent, secretarul Trezoreriei, Henry Paulson, a declarat ca este putin probabil ca guvernul sa utilizeze ce ramane din fondul de salvare pentru a lansa noi programe importante, acesta urmand sa pastreze o parte din banii inclusi in planul de sprijinire a segmentului bancar pentru a conferi flexibilitate in utilizarea banilor viitoarei administratii prezidentiale.
Desi la inceput, actiunile din ultimele zile sugereaza o potentiala schimbare semnificativa a modului in care industria de asigurari va fi structurata si reglementata. O infuzie de fonduri guvernamentale in cadrul industriei de asigurari ar putea ajuta si AIG, care incearca sa-si vanda o parte din divizii pentru a rambursa masivul imprumut primit din partea guvernului. Totusi, Trezoreria este expusa criticilor potrivit carora transfera expunerea contribuabililor vizavi de AIG catre alti asiguratori daca va folosi fonduri guvernamentale pentru a sprijini vanzarea unor divizii AIG catre companii rivale.
Recent, Trezoreria a anuntat ca a furnizat capital in valoare de de 158,6 mld. dolari catre 30 de institutii financiare. Raman astfel 91,4 mld. dolari pe care vor incerca sa-i obtina companiile de asigurari, cat si alte companii financiare.
De asemenea, Trezoreria a anuntat noi conditii prin care mii de banci americane private pot aplica pentru fonduri federale, o masura ce ar putea spori numarul institutiilor care concureaza pentru capital cu aproape 4.000. Asiguratorii care doresc sa obtina fonduri de la stat si nu sunt deja holdinguri bancare trebuie sa aplice mai intai pentru acest statut. O cale prin care acestia pot face acest lucru este sa achizitioneze o institutie de economii.
Includerea asiguratorilor in programul de salvare a sectorului financiar ar marca cea mai recenta evolutie a programului respectiv. Desi acesta nu a fost initial promovat ca o metoda de a-i ajuta si pe asiguratori, modificarea sa ar fi in linie cu obiectivul declarat al Trezoreriei, de stabilizare a pietelor financiare globale. In trimestrul trei, asiguratorii au suferit pierderi de miliarde de dolari in urma prabusirii valorii activelor detinute pe piata financiara.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO