Business Internaţional

Asiguratorii cu probleme, pe „lista neagra" a Casei Albe

25.03.2009, 15:31 39
Administratia Obama a propus extinderea autoritatii guvernului pentru a putea inchide institutii financiare non-bancare cu probleme precum asiguratorul AIG in incercarea de a evita suplimentarea pachetelor de bailout, scrie agentia de presa Thomson Reuters.  
Timothy Geithner, secretarul Trezoreriei americane, a solicitat extinderea autoritatii guvernului de la Washington asupra companiilor financiare non-bancare cu probleme, in conditiile in care in prezent, autoritatile federale pot interveni doar in cazul bancilor care intampina probleme, insa nu pot prelua controlul asupra altor institutii financiare afectate de criza, precum companiile de asigurari.
Presedintele Fed, Ben Bernanke, a sustinut pledoaria lui Geithner, in timp ce presedintele american Barrack Obama a precizat ca „tocmai din cauza unei autoritati reduse a Congresului, situatia asiguratorului AIG s-a agravat". Obama a mai spus ca „masura trebuia luata mult mai devreme astfel incat orice institutie care prezinta riscuri sa poata fi controlata de o maniera care sa excluda contactul cu alte institutii".
Potrivit lui Obama, Federal Deposit Insurance Corp. (FDIC) este agentia de stat in masura sa organizeze eficient sistemul financiar non-bancar. „Daca luam in considerare modul in care FDIC a controlat situatia creditorului IndyBank, spre exemplu, vom observa ca agentia de stat poate solutiona probleme de anvergura cand utilizeaza instrumente corespunzatoare. In momentul de fata, nu avem la dispozitie aceste instrumente", a mai spus presedintele SUA.
FDIC detine competente in solutionarea problemelor intampinate de banci precum IndyMac, insa nu are deocamdata autoritatea de a interveni in problemele altor companii financiare.
Secretarul Trezoreriei a afirmat ca doreste crearea unei noi autoritati dupa modelul FDIC, care sa preia controlul asupra institutiilor financiare non-bancare aflate in pericol.
In conditiile in care propunerea sa va fi aprobata, secretarul Trezoreriei ar urma sa stabileasca de comun acord cu oficialii Fed si ai noii agentii daca se vor adopta masuri de urgenta. „Dupa cum s-a observat in cazul AIG, problemele cu care se confrunta institutiile non-bancare pot genera riscuri sistemice in aceeasi masura ca si in cazul bancilor", a precizat Geithner.
Congresul american lucreaza in prezent la modificarea reglementarilor din domeniul financiar, care ar urma sa includa si crearea unei agentii care sa se ocupe cu inchiderea firmelor non-bancare.
Propunerea schitata de Geithner survine pe fondul unui val de indignare publica cu privire la demersul AIG de a acorda pe 15 martie bonusuri in valoare de 165 de milioane de dolari (122 de milioane de euro) unor executivi, in conditiile in care compania de asigurari a primit 180 de miliarde de dolari din partea guvernului de la Washington.
Geithner, Bernanke si presedintele filialei newyorkeze a Fed, William Dudley, au prezentat scenarii sinistre in contextul in care AIG ar fi falimenta.
„In mod cert, falimentul AIG ar fi determinat un colaps economic si financiar in stilul anilor ‘30, cu implicatii catastrofice pentru productie, venituri si locuri de munca", potrivit lui Ben Bernanke.
 
Obama: Vom invinge recesiunea
Presedintele SUA, Barack Obama, a declarat ca intrevede semne de redresare economica, insa le-a cerut americanilor sa aiba rabdare si i-a invitat sa priveasca dincolo de „interesele lor pe termen scurt", scrie BBC News. Presedintele american a precizat ca schita sa de buget, in valoare de 3.600 mld. dolari (2.700 mld. euro), ar pune bazele unei economii puternic consolidate, ceea ce ar insemna ca SUA nu ar urma sa se confrunte cu o noua criza economica in urmatorii 10-20 de ani. „Vom combate aceasta recesiune", a spus Obama, precizand ca strategia sa economica se bazeaza pe crearea de noi locuri de munca, dezghetarea pietei imobiliare si stimularea creditarii acordate de banci. Obama a sugerat ca sunt necesare actiuni urgente in aceste sens, solicitand Congresului si cetatenilor americani sa sprijine planul sau de redresare economica. „Vom avea nevoie de timp, rabdare si intelegere pentru a demonstra ca prin colaborare, prin renuntarea la interesele noastre pe termen scurt in favoarea obligatiilor colective vom reusi", a spus presedintele american. Potrivit acestuia, administratia sa „a pus la punct o strategie viabila destinata sa contracareze actuala criza pe toate fronturile".

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO