Business Internaţional

Atac la forint dupa demiterea ministrului de finante

09.01.2004, 00:00 12



Forintul s-a depreciat dupa demiterea ministrului finantelor Csaba Lazslo, care a anuntat un deficit bugetar pentru 2003 mai mare decat cel prevazut.



Forintul a inceput sa scada in urma anuntarii datelor care prezinta un nivel al deficitului bugetar de 4 miliarde de euro, reprezentand 5.6% din produsul intern brut. Guvernul prevazuse initial un deficit de 4.5%, procent care a fost majorat ulterior la 5,2%.



Moneda euro a crescut peste intervalul de 250-260 de forinti agreat de banca centrala, moneda europeana atingand un nivel de 264.85 forinti/euro, inainte de a se stabiliza in jurul valorii de 262.6 forinti/euro.



Peter Medgyessy, primul ministru al Ungariei, a anuntat inlocuirea ministrului de finante, Csaba Lazslo, cu Tibor Draskovics, care, potrivit declaratiilor lui Medgyessy, va trebui sa studieze impactul pe care bugetul anului 2003 il va avea asupra planurilor Ungariei de a adopta moneda euro in ianuarie 2008.



Analistii considera, totusi, ca aceasta schimbare nu va destabiliza piata pentru mult timp. "Ceea ce conteaza este daca guvernul este cu adevarat hotarat sa stranga cureaua pentru a atinge tinta deficitului bugetar de 3.8% din PIB pentru 2004" a declarat Ozgur Yasar Guyuldar, consultant la K&H Equities in Budapesta.



Economistii straini sunt si mai neincrezatori, Juliette Declerq, analist pentru JP Morgan, adaugand: "O inlocuire nu va rezolva problemele Ungariei, moneda europeana urmand sa atinga un nivel de 268Ft/euro in urmatoarele saptamani".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO