Business Internaţional

Atena apeleaza la banii milionarilor: a deschis un cont pentru donatii unde acestia isi pot arata patriotismul

09.03.2010, 23:01 46

Grecia a deschis un cont special la banca centrala, in cadrulcaruia expatii pot dona bani statului, scrie The Guardian. Inconditiile in care guvernul de la Atena are datorii de 300 mld.euro, adica peste 120% din Produsul Intern Brut (PIB), autoritatileelene spera ca prin acest demers cei sapte milioane de greci dindiaspora sa sustina iesirea tarii din criza.

"Exista multi greci in intreaga lume care vor sa ne sprijine. Infiecare zi, primesc e-mail-uri de la oameni din America, Australiasau Austria care ma intreaba cum pot ajuta si astfel, am ajuns laconcluzia ca trebuie sa infiintam un cont cu singurul scop de aachita datoria", a declarat Philippos Petsalnikos, presedinteleParlamentului elen.

"Sloganul campaniei va fi: Iubesc Grecia, sustin Grecia. In tariin care exista reglementari bine puse la punct, grecii se distingsi totodata, isi iubesc foarte mult tara", spune Petsalnikos.

Daca este sa dam crezare listelor cu cei mai bogati greci,guvernul de la Atena nu ar trebui sa intampine probleme infinantarea macar a unei parti din datoria sa.

Publicata pentru prima oara in Marea Britanie, unde nume precumStelios Haji-Ioannou, fondator al companiei aeriene low-costeasyJet, sau Theo Paphitis, antreprenor in sectorul de retail, suntextrem de cunoscute, ierarhia milionarilor greci din diaspora afost extinsa anul trecut la nivel mondial, intrucat numarulacestora a devenit mult prea mare pentru a fi ignorat.

"Este oarecum socant sa vezi cati greci de succes sau oameni cudescendenta elena exista in toata lumea", a afirmat Savvas Pavlou,responsabil cu publicarea topului celor mai bogati greci. "Listanoatra cu cei mai bogati 300 de expati este infima. Descoperim noimilionari in fiecare zi. Ar fi usor sa publicam o revista de 500 depagini si ceea ce este si mai interesant este ca acestia sunt chiarmai patrioti decat grecii care traiesc in Grecia", a precizatPavlou.

Milionarii Greciei

Potrivit Financialmirror.com, cel mai bogat grec din MareaBritanie este Alkis David, cu o avere de 1,2 mld. lire sterline(1,33 mld. euro), urmat de Phillipe Niarchos, cu afaceri indomeniul navigatiei si al artei si care detine 750 mil. lire (833mil. euro). Averea medie a milionarilor greci din Marea Britanieeste estimata la circa 136 mil. lire sterline (151 mil. euro).Familia Haseotis, care detine a treia mare ferma specializata peproductia de lactate din Statele Unite si o avere de 3,2 mld.dolari (2,5 mld. euro), domina topul celor mai bogati greci depeste ocean. In Australia, Con si Ross Makris au o avere cumulatade 1,1 mld. dolari australieni (730 mil. euro), construita cuajutorul afacerilor imobiliare. Printre milionarii cu descendentigreci se numara si cantaretul George Michael si actrita JenniferAniston, cu averi de 90 mil. lire sterline (103 mil. euro),respectiv 160 mil. dolari (117 mil. euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO