Business Internaţional

Atena joaca tare: mergem la FMI, daca UE nu ne ajuta cu bani

04.03.2010, 23:08 14

Grecia ar putea apela la Fondul Monetar International (FMI) dacapartenerii sai europeni nu vor reusi sa ii acorde asistentafinanciara nici dupa ce guvernul de la Atena a anuntat cele maidrastice masuri de reducere a deficitului bugetar din ultimeledecenii, a declarat premierul grec George Papandreou, potrivit unuioficial guvernamental, scrie Financial Times.

Inca de la aparitia problemelor in Grecia, statele din zona euros-au opus fervent unui ajutor venit din partea institutieiinternationale, care ar putea afecta credibilitatea uniuniimonetare.

Guvernul de la Atena pare ca trece cu bine testul pietei,emisiunea de obligatiuni cu scadenta la zece ani prin careexecutivul spera sa stranga 5 mld. euro fiind suprasubscrisa cu 9,5mld. euro, potrivit agentiei de presa Thomson Reuters. Randamentulobligatiunilor scoase la vanzare este de 6,39%, in conditiile incare titlurile similare emise de guvernul elen in iulie 2009 poartaun randament de 6,1%.

Cabinetul elen se afla intr-o situatie deloc comoda, dupa cemasurile anuntate miercuri, care includ inghetarea pensiilor,reducerea salariilor din sectorul public, majorarea TVA si aaccizelor la tutun, alcool si carburanti ar putea declansa noiproteste sociale.

"Am demonstrat ca putem lua decizii dificile. Asteptam sprijinulEuropei, adica obligatiile celeilalte parti a acestui angajament",a spus Papandreou. Comisia Europeana a salutat demersurile Greciei,aratand ca tara se indreapta catre directia favorabila in ceea cepriveste tintele de micsorare a gaurii bugetare si ca poate contape solidaritatea Uniunii. "Programul ambitios al Greciei decorectare a dezechilibrelor fiscale este pe drumul cel bun", a spusJose Manuel Barroso, presedintele Comisiei Europene.

Premierul grec George Papandreou se va intalni astazi cucancelarul german Angela Merkel, inainte de a merge la Paris pentruo intrevedere cu presedintele francez Nicolas Sarkozy. Germania aapreciat eforturile grecilor de a-si inaspri politicile fiscaleinsa a anuntat ca subiectul unui posibil ajutor financiar nu vaface face parte din agenda de discutii de astazi dintre cei doioficiali europeni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO