Business Internaţional

Atentatele din Nigeria si conflictul din Liban duc pretul petrolului la un nou maxim

14.07.2006, 19:34 64

Petrolul a atins un pret record pe bursele de marfuri din New York si Londra, acest fapt fiind determinat in primul rand de tensiunile geopolitice create in urma atacurilor de saptamana aceasta asupra conductelor de petrol din Nigeria, principalul furnizor de titei de pe continentul african, informeaza Bloomberg.
Doua conducte detinute de subsidiara Eni Spa din Nigeria au fost atacate, compania fiind fortata sa sisteze activitatea a trei statii de pompare. Subsidiara, Nigerian Agip Oil, ar putea pierde in urma acestor evenimente aproximativ 120.000 de barili de petrol pe zi.
Incidentul din Nigeria a aparut la finele unei saptamani pline de conflicte care au zdruncinat piata de titei. Astfel, Israelul si-a intensificat actiunile impotriva Libanului, dupa ce combatantii Hezbollah au capturat doi militari israelieni. In India opt bombe au fost plasate in trenurile de calatori din Mumbai, ucigand peste 180 de oameni.
Iranul a avertizat ca isi va revizui relatiile internationale, dupa ce a fost lansata o disputa in cadrul Consiliului pentru Securitatea Natiunilor Unite, referitoare la programul de cercetare nucleara.
"Situatia devine din ce in ce mai agitata. Incheierea unui armistitiu politic in Nigeria pare destul de putin probabila, tensiunile din Orientul Mijlociu iau amploare, iar in SUA se mentine cererea pentru benzina la pretul de 3 dolari galonul", spune Anthony Nunan, general manager delegat pe probleme de petrol in cadrul companiei Mitsubishi din Tokio.
Pretul petrolului cu livrare in luna august a crescut la bursa din New York cu 94 de centi, adica 1,3 %, atingand un nivel record de 75,89 dolari pe baril. Titeiul Brent, de referinta la bursa londoneza, era cotat la 75,45 dolari barilul, in crestere cu 1,4%. De la inceputul anului, pretul petrolului s-a apreciat cu 24%, ca urmare a cererii ridicate si a tensiunilor geopolitice.
Un alt factor care a amplificat avansul preturilor a fost reprezentat de scaderea neasteptata a stocurilor de benzina, in conditiile in care ne aflam in mijlocul sezonului turistic, in care cererea de combustibili isi atinge varful. Astfel, stocurile de carburanti au scazut cu 426.000 de barili in ultima saptamana, aproape dublu fata de cantitatea prevazuta de specialistii Bloomberg.
Potrivit datelor furnizate de Asociatia Americana a Automobilistilor, preturile practicate in SUA pentru benzina normala ajungeau la 2,963 dolari la data de 11 iulie, in crestere cu 28% fata de perioada similara a anului trecut.
In momentul de fata, pretul pentru benzina cu livrare in luna august a crescut cu 2,16 centi sau 1%, ajungand la 2,27 dolari galonul pe piata din New York.
Ministerul Energiei din SUA a raportat zilele trecute ca stocurile americane de petrol au scazut cu 6 milioane de barili, aproape de cinci ori mai mult decat prevazusera analistii, in urma reducerii importurilor cu aproape un milion de barili pe zi. Pe de alta parte, cererea zilnica de benzina a depasit pentru a doua saptamana consecutiva pragul de 9,6 milioane de barili.
Conducerea Eni, care nu a primit un avertisment prealabil referitor la un posibil atac in Nigeria, a refuzat sa comenteze pe marginea acestui subiect.
Muncitorii straini din cadrul unor companii din domeniul petrolului si energiei au fost vizati de militantii din regiunea Delta din Nigeria. Acestia din urma sunt nemultumiti de controlul exercitat de companiile straine asupra industriei petroliere locale.
In ultima luna, in SUA a fost cumparata o cantitate de carburanti cu 1,7% mai mare fata de perioada similara a anului trecut.


Pretul petrolului se pregateste de noi recorduri

Conflictele militare si cererea crescuta pentru combustibili au determinat cresterea recenta a preturilor la petrol.
In urma atacurilor asupra conductelor de petrol din Nigeria, petrolul a atins pretul record de 75,89 dolari pe baril.
Titeiul Brent, de referinta la bursa londoneza era cotat la 75,45 dolari pe baril.
Bursa din New York a stabilit pretul benzinei cu livrare in august la 2,27 dolari galonul.
Preturile tranzactionate in SUA pentru benzina normala ajungeau la 2,963 de dolari la data de 11 iulie.
Stocurile de titei din SUA au scazut saptamana trecuta cu sase milioane de barili, in urma reducerii importurilor cu aproape un milion de barili pe zi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO