Business Internaţional

Atuurile care au scos SUA din criză: economia integrată, deciziile rapide ale politicienilor şi cicatricele lăsate de Marea Depresiune

Preşedintele american Barack Obama a pus relansarea economiei înaintea reparării găurilor din buget produse de criza economică. Foto: AFP

Preşedintele american Barack Obama a pus relansarea economiei înaintea reparării găurilor din buget produse de criza economică. Foto: AFP

Autor: Bogdan Cojocaru

20.05.2013, 21:24 981

Măsurată în funcţie de numă­rul de angajări, producţia industrială, forţă, preţurile locuinţelor şi deficitul bugetar, re­venirea economiei americane este cea mai slabă de după cel de-Al Doilea Război Mon­dial. Dar din perspectiva Uniunii Europene, aflată în recesiune, cea mai mare economie din lume este în formă bună, iar atuurile pe care SUA le au în faţa Europei sunt structura economică integrată, capacitatea liderilor de a lua rapid decizii politice şi amintirea Marii Depresiuni economice, scrie The Guardian.

Motoarele economiei americane nu funcţionează la capacitate maximă, dar aceasta creşte şi creează locuri de muncă. Nu acelaşi lucru se poate spune despre UE şi zona euro, unde economia scade şi şomajul se află la niveluri record. Economia zonei euro se contractă de 18 luni.

Spre deosebire de Europa, SUA au cu adevărat o piaţă unică. Statele bogate precum New York finanţează statele sărace din sud fără să ceară la schimb ajustări fiscale dure­roase precum cele impuse Greciei de Ger­ma­nia. Mobilitatea forţei de muncă face ca şo­merii să poată migra, în interiorul ţării, în re­giunile cu perspective de angajare mai bune. În 2007 aproape 900.000 de americani s-au mutat din nord-est în statele însorite din sud şi vest.

Spre frustrarea alegătorilor, motorul politic este adesea gripat de interesele diferite ale principalelor formaţiuni politice, repu­blicanii şi democraţii, dar în vremuri de criză deciziile se iau rapid deoarece este nevoie de doar câţiva politicieni  - preşedintele ţării, în prezent Barack Obama, şeful Rezervei Federale, Ben Bernanke, şi secretarul Tre­zoreriei pentru a hotărî în problemele importante. În zona euro, deciziile nu pot fi luate decât cu aprobarea guvernelor tuturor celor 17 state membre. Lejeritatea în luarea deciziilor a permis autorităţilor americane să intervină, în toamna anului 2008, când sistemul bancar era în pragul colapsului, cu întreaga putere a Washingtonului pentru a reduce dobânzile, a injecta bani în economie şi a permite băncilor să se cureţe de activele toxice. În zona euro, deşi dobânda de referinţă a ajuns la minimul record de 0,5%, băncile preferă să păstreze fondurile, şi nu să crediteze economiile.

De asemenea, administraţia condusă de Obama a fost mai relaxată legat de reducerea deficitului bugetar decât guvernele din zona euro. Abordarea preşedintelui american a fost că relansarea economiei este prioritară în faţa reparării găurilor din buget produse de criza economică. În SUA, politicile bugetare sunt restrictive, dar nu la nivelul din Europa.

Modul diferit în care este judecată austeritatea reflectă diferenţele culturale. Răspunsul washingtonului la criză a fost modelat de amintirea cozilor uriaşe la cantinele unde se servea supă în timpul Marii Depresiuni economice. Având în vedere sistemele de protecţie socială „zgârcite” din SUA, Rezerva Federală, banca centrală a Americii, nu are ca obiectiv principal controlul infraţiei, aşa cum este cazul BCE, ci reducerea ratei şomajului sub 6,5%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO