Business Internaţional

Aurul a devenit refugiul investitorilor speriati de inflatie si de deprecierea dolarului

Aurul a devenit refugiul investitorilor speriati de inflatie si de deprecierea dolarului
08.10.2009, 00:00 271

Cresterea pretului aurului pana la un nivel record in acest anindica faptul ca investitorii de pe pietele de marfuri sunt incontinuare preocupati de faptul ca redresarea economiei americaneva alimenta inflatia, desi estimarile de pe Wall Street siobligtiunile guvernamentale sugereaza preturi stabile, scrieBloomberg.

Pretul aurului a urcat cu 18% in acest an, indreptandu-se catrea noua crestere anuala consecutiva, dupa ce contractele futures auatins un nivel record de 1.045 de dolari pe uncie (36,9dolari/gram), un numar tot mai mare de investitori cauand protectieimpotriva inflatiei si deprecierii dolarului.

Economistii chestionati in ultima luna se asteapta ca preturilede consum din Statele Unite sa scada cu 0,5% in acest an, primuldeclin din ultimele cinci decenii.

Cererea de aur creste in contextul in care datoria guvernuluiamerican atinge valori record, iar banca centrala americana mentineratele dobanzii aproape de 0%. Inflatia a avansat pana la o rataanuala de 14,8% in martie 1980, dupa o crestere de patru ani aaurului.

"Aurul anticipeaza evolutia inflatiei", a declarat DanGreenhaus, din cadrul Miller Tabak din New York. "Nimic nu indicaacum ca inflatia va atinge maxime istorice. Insa aurul poate avansaconsiderabil de la acest nivel. Daca economia revine pe crestere,inflatia creste."

Deutsche Bank, cea mai mare banca germana, a anticipat pe 1octombrie ca pretul aurului ar putea depasi 1.100 de dolari in2010. Mark O'Byrne din cadrul companiei de brokeraj GoldCore adeclarat ca cererea investitorilor pentru protectie impotrivariscului financiar va impinge pretul metalului pretios la 2.000 dedolari. El nu a precizat insa si o data. Estimarile celor careinvestesc in aur intra in contradictie cu cele ale guvernului sieconomistilor.

William Dudley, presedinte al filialei Fed din New York, declarape 5 octombrie ca incetinirea inflatiei este "problematica" pentrueconomie si ca ratele dobanzii ar trebui sa ramana scazute.

PIB-ul Statelor Unite a scazut in ultimele patru trimestre,conform datelor guvernamentale. Economia se va contracta cu 2,6% inacest an, indica un sondaj Bloomberg. Preturile de consum vorscadea cu 0,5% inainte de a creste cu 1,9% in 2010.

Investitorii in obligatiuni nu intrevad o accelerare a cresteriipreturilor, pe baza diferentei de randamente dintre titlurile pezece ani si titlurile de trezorerie protejate de inflatie cu omaturitate similara. Diferenta indica faptul ca traderii seasteapta ca preturile de consum sa inregistreze o crestere medie de1,75 puncte procentuale pe an in urmatorii zece ani, comparativ cumaximul de 2,13 puncte din iunie acest an.

"Guvernul va trebui sa accepte un nivel mai ridicat al inflatieipentru a reporni economia", a declarat Frank McGhee din cadrulIntegrated Brokerage Services LLC din Chicago.

Pretul aurului a avansat de asemenea pe fondul temerilor cadatoria Statelor Unite in crestere puternica va continua sa impingadolarul in jos.

Aurul creste impreuna cu alte active, pentru ca banii sunt atatde ieftini, declara Leonard Kaplan, presedinte al Prospector AssetManagement din Illinois.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO