Business Internaţional

Aurul ar putea ajunge la 2.000 $/uncie in urmatorii trei ani

28.10.2009, 23:15 27

Pretul aurului ar putea creste pana la un nivel record de 2.000de dolari (1.343 de euro) pe uncie (71,4 dolari/gram) in urmatoriitrei ani in contextul in care investitorii incearca sa se protejezeimpotriva unei inflatii "masive" generate de operatiunile detiparire de bani realizate de guverne, anticipeaza Aaron Smith, dincadrul Superfund Financial Singapore, scrie Bloomberg.

"In urmatorii cativa ani, dupa ciclul de deflatie, vom asista lao crestere uriasa a inflatiei", a declarat Aaron Smith, managingdirector al Superfund Financial Singapore. "In curand, cand veimerge sa cumperi o ceasca de cafea, va trebui sa platesti 20 sau 30de dolari pentru ca dolarul nu va mai avea nici o valoare", aadaugat Smith.

Fondul Superfund Green Gold A, a carui valoare a inregistrat maimult de o dublare de la lansarea sa din 2005, a pierdut 15,6% inacest an din cauza volatilitatii crescute, a declarat Smith, cares-a alaturat companiei in anul 2002.

Pretul aurului a atins un maxim istoric in aceasta luna inconditiile in care guvernele, inclusiv cel al Statelor Unite, auinregistrat o crestere a datoriilor pe fondul incercarilor decombatere a recesiunii mondiale.

"Cand dolarul se prabuseste, toate monedele trebuie sa seprabuseasca, altfel daca acestea ar fi prea puternice, economiilear fi fragile", a declarat Smith, care a emis estimari similareprivitoare la aur in luna mai si la inceputul acestei luni. "O altaoportunitate excelenta de achizitie pentru investitori esteargintul", a mai declarat Smith.

Aurul cu livrare imediata, al carui pret a atins un maxim de1.070,80 dolari pe uncie pe 14 octombrie, s-a tranzactionat ieri la1.039,32 in Singapore. Pretul metalului a inregistrat o crestere de18% in acest an, in timp ce indicele dolarului a consemnat oscadere de 6,4%.

Si alti investitori anticipeaza o crestere a pretului aurului.Printre acestia, Shayne McGuire, director de cercetare in cadrulTeacher Retirement System din Texas, si Jim Rogers.

Fondurile de pensii isi vor majora detinerile de aur pe fonduldeclinului monedelor, a declarat McGuire pe 22 octombrie. Aurul vadepasi probabil nivelul de 2.000 de dolari in urmatorul deceniuodata cu deprecierea monedei americane, declara si Rogers pe 7octombrie.

Mark O'Byrne, din cadrul companiei de brokeraj GoldCore, adeclarat ca cererea investitorilor pentru protectie impotrivariscului financiar va impinge pretul metalului pretios la 2.000 dedolari. El nu a precizat insa si o data.

Raportul argint/aur, situat in prezent la 62,35, va fi "redus lajumatate" in urmatorii trei-cinci ani in conditiile in caremilioane de oameni din Asia de Sud si China cumpara argint pentruca nu-si mai pot permite sa cumpere aur, a declarat Smith.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO