Business Internaţional

Aurul incalzeste analistii

21.01.2003, 00:00 15

Cresterea pretului aurului va depasi in acest an majorarile preturilor altor metale pretioase, cum ar fi argintul si platina, pe masura ce tensiunile de ordin politic, scaderea dolarului si temerile legate de stagnarea cresterii economice vor determina o crestere a cererii, apreciaza analistii.
Pretul aurului va atinge o medie de 336 dolari pe uncie anul acesta, in crestere cu peste 8% fata de anul trecut, conform mediei estimarilor a 18 analisti contactati de Bloomberg. Pretul argintului va creste cu aproape 7%, pana la 4,92 pe uncie, iar cel al platinei va adauga 6 procente, pana la 571 dolari pe uncie.
Anul trecut, aurul a inregistrat cea mai mare crestere de pret din 1979, investitorii cautand un refigiu impotriva scaderii pietelor de actiuni, scaderii dolarului, terorismului si amenintarii legate de izbucnirea unui razboi in Irak. Cincisprezece din cei 18 analisti intervievati au prevazut o crestere a pretului aurului, in timp ce unul singur a estimat o scadere.
"Factorii ce au determinat cresterea pretului aurului in 2002 vor continua sa fie dominanti si in anul 2003," a declarat Frederic Panizzutti, director in cadrul GoldAvenue, o companie de servicii de marketing. "Exista amenintarea continuarii actelor de terorism, cat si riscul unei interventii militare in Irak, combinate cu volatilitatea pietei de actiuni si a celei monetare".
Dupa o crestere de 26% inregistrata anul trecut, pretul platinei va continua sa fie impulsionat de cresterea cererii care depaseste rezervele minelor, au declarat analistii. Cererea era asteptata sa creasca cu 2,9% anul trecut, pana la 6,37 milioane de uncii, depasind cu aproape cu o jumatate de milion de uncii productia minelor, conform Johnson Matthey Plc, cel mai mare companie de comercializare a metalelor pretioase din lume.
Platina, extrasa in principal din minele din Africa de Sud si Rusia, este utilizata in productia de bijuterii si de catre producatorii de automobile.
"Din cauza incapacitatii minelor de a satisface cererea, vor urma cativa ani de deficit," a declarat Ingrid Sternby, analist in cadrul Barclays Capital din Londra.
Se pare ca pretul argintului va fi impulsionat de cresterea pretului aurului, spun analistii. Un pret de 4,91 dolari anul acesta ar reprezenta cea mai mare medie anuala inregistrata din anul 2000.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO