Business Internaţional

Austria ar putea fi nevoita sa injecteze miliarde de euro ca sa-si ajute bancile daca situatia din Est se inrautateste

Austria ar putea fi nevoita sa injecteze miliarde de euro ca sa-si ajute bancile daca situatia din Est se inrautateste
02.07.2009, 17:37 27
Expunerea Austriei pe pietele emergente din Europa de Est implica riscuri pentru stabilitatea economica si financiara a tarii, iar bancile austriece ar putea avea nevoie de noi injectii de capital din partea statului, este scenariul prevazut de Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) intr-un raport cu privire la starea economiei austriece.
Legaturile comerciale si investitiile in fostele state comuniste au spijinit cresterea economiei austriece, ajutand-o in ultimii ani sa depaseasca media zonei euro, insa expunerea pe aceste piete a devenit o piatra de moara odata cu deteriorarea mediului economic din regiune, scrie agentia de presa Thomson Reuters.
 
Austria se duce catre o recesiune severa
„Austria intra in cea mai grava recesiune din ultima jumatate de secol", potrivit raportului de tara al Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) pentru Austria.
„Mai mult, legaturile economice stranse cu Europa Centrala si de Est implica riscuri pentru cresterea Produsului Intern Brut, precum si pentru stabilitatea financiara a tarii."
Pe langa faptul ca Europa emergenta este o destinatie importanta a exporturilor tarii, principalele relatii economice ale Austriei cu aceasta regiune se desfasoara pe plan bancar. Austria are o expunere evaluata la 190 mld. euro in regiune, bancile austriece numarandu-se printre creditorii majori de pe pietele emergente din Europa Centrala si de Est.
 
Probleme financiare in lant
„Aparitia unor noi turbulente financiare intr-una sau mai multe tari din Europa Centrala si de Est nu poate fi exclusa, fiind astfel necesare masuri suplimentare din partea autoritatilor austriece", se recomanda in raportul OCDE.
„Aparatul existent in prezent de stabilizare a pietelor financiare ar putea servi acestui scop, insa implementarea sa prompta va fi la fel de importanta, in special cu privire la injectiile de capital", a mai anuntat OCDE, sustinand astfel concluziile unui studiu prezentat la inceputul saptamanii de Fondul Monetar International. FMI a recomandat autoritatilor de la Viena sa poarte discutii cu bancile locale in legatura cu majorarea capitalului de rezerva in urmatoarele saptamani, avand in vedere recesiunea care a afectat atat Austria, cat si Europa Centrala si de Est.
Guvernul austriac a alocat fonduri in valoare de 15 mld. euro pentru sustinerea siste-mului bancar, dintre care mai putin de jumatate au fost utilizate pana in prezent. Directorul executiv al grupului bancar Raiffeisen, Walter Rothensteiner, a declarat ca cel de-al treilea creditor ca marime al Austriei nu va mai solicita finantare din partea guvernului de la Viena.
 
Diversificarea amortizeaza riscurile
Autoritatile austriece au indicat in repetate randuri ca riscurile cu care se confrunta bancile austriece cu expunere in regiune sunt temperate de faptul ca operatiunile sunt raspandite in mai multe state si nu concentrate doar in cateva, insa raportul OCDE a aratat ca si aceasta baza diversificata de active implica propriile riscuri. „Evenimentele recente au dovedit ca, in perioade de turbulente financiare, statele din Europa Centrala si de Est tind sa fie tratate de investitori ca o clasa unitara de active. Din acest motiv, riscurile unor probleme financiare de ordin sistemic si regional cresc, iar aceasta situatie ar trebui reflectata in mod corespunzator in testele si evaluarile de risc ale bancilor si ale autoritatilor de reglementare", potrivit raportului de tara emis de OCDE.
Banca centrala din Austria va publica luni rezultatele testelor de stres realizate in sistemul bancar national. 
Organizatia internationala a indicat de asemenea ca bancile austriece ar fi trebuit sa dea mai multa importanta riscurilor induse de cresterea creditarii in valuta catre consumatorii privati, extrem de pronuntata in Ungaria, Romania si Ucraina, pe ale caror piete creditorii austrieci sunt jucatori majori.
 
Scadere economica de 4,3% in 2009
OCDE si-a reluat prognoza potrivit careia economia Austriei se va contracta cu 4,3% anul acesta si va stagna in 2010. Organizatia estimeaza ca deficitul bugetar al tarii se va extinde la 4,3% din PIB anul acesta si la 6,1% in 2010.   
Bancile austriece sunt prezente si pe piata romaneasca prin BCR, controlata de Erste Bank, Raiffeisen Bank Romania, care apartine grupului Raiffeisen, UniCredit Tiriac Bank (Bank Austria gestioneaza operatiunile UniCredit in regiune) si Volksbank.
 
Bancile mari stau la panda
Sectorul bancar din Europa Centrala si de Est ar putea fi invadat de creditori de talie mare din Vest, precum Deutsche Bank, Santander sau HSBC, care ar putea profita de oportunitatile generate de criza, achizitionand activele rivalilor occidentali sau ale bancilor locale care se confrunta cu probleme, scrie agentia de presa Thomson Reuters. „Exista un numar de banci oferite spre vanzare, cel putin la nivel informal", a afirmat Debora Revoltella, directorul departamentului de analiza strategica de la UniCredit, cea mai mare banca din Europa de Est dupa volumul de active. „Dar exista si un numar de banci care nu au intrat pe pietele din regiune deoarece nu au reusit sa construiasca francize. Printre acestea se numara Deutsche Bank sau bancile din Spania", a precizat Revoltella. Oportunitatile nu vor intarzia sa apara, in conditiile in care bancile occidentale active in regiune incep sa se debaraseze de filialele din regiune.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO