Business Internaţional

Austriecii cauta o bresa de intrare la Bursa din Varsovia

11.05.2009, 17:27 19

Wiener Borse, bursa vieneza de actiuni, este interesata de preluarea unei participatii in cadrul rivalei sale din Varsovia, in conditiile in care grupul austriac continua sa caute modalitati de a pune bazele unei retele bursiere in Europa de Est, scrie Financial Times.

Michael Buhl, joint CEO al bursei din Viena, a declarat ca grupul dezvolta de asemenea o platforma comuna de clearing pentru trei burse est-europene in cadrul carora a achizitionat recent participatii majoritare.
Wiener Borse are propria casa de clearing. Buhl a declarat ca trezoreria poloneza nu a invitat grupul vienez sa depuna o oferta pentru bursa din Varsovia, contactand in schimb cele mai mari patru grupuri bursiere din lume pentru a-si manifesta interesul.
Bursa vieneza si cea de la Varsovia se lupta pentru suprematie in Est. Bursa vieneza a reusit anul trecut sa achizitioneze o participatie majoritara in cadrul bursei de la Praga, devansand bursa de la Varsovia. Pe langa participatia de 92,7% din cadrul WSE, operatorul bursei vieneze mai detine un pachet de 81% in cadrul bursei din Slovenia si de 68,8% in cadrul celei din Budapesta.
Buhl a declarat ca a platit un pret ridicat pentru pachetele respective, dar ca este incurajat de faptul ca volumele din aprilie s-au situat peste buget.
Wiener Borse "a contactat o multime de burse din regiune" in vederea cooperarii. "Vrem sa consolidam intreaga regiune", a declarat Buhl.
Grupul vienez intentioneaza sa confere burselor regionale un acces sporit la investitori institutionali straini, mai intai printr-o integrare a datelor acestora si a celor ale Borse, si mai apoi prin conectarea acestora la sistemul sau de tranzactionare electronica pana in 2010.
Buhl a declarat ca pe termen mai lung, Viena va fi de asemenea legata de celelalte burse prin clearing.
Wiener Borse doreste de asemenea sa ajute celelalte burse sa-si dezvolte operatiuni pe segmentul derivatelor.
Ca si alte burse din Europa, Wiener Borse se confrunta cu competitia venita din partea platformelor mai mici de tranzactionare aparute in urma directivei Mifid a autoritatilor de la Bruxelles. Buhl a respins amenintarea reprezentata de astfel de platforme, declarand ca acestea vor fi "supuse unor reglementari in viitor". Desi aparitia lor a generat concurenta, s-a produs si o fragmentare a lichiditatii, a declarat Buhl, investitorilor fiindu-le mai greu sa determine daca au parte de cel mai bun pret posibil.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO