Business Internaţional

Autoritatile americane intra cu forta ca sa faca lumina in lumea secreta a fondurilor de hedging

Autoritatile americane intra cu forta ca sa faca lumina in lumea secreta a fondurilor de hedging

Raj Rajaratnam a orchestrat una dintre cele mai mari fraude de trading din istorie, pe baza informatiilor confidentiale pe care le-a obtinut de la complicii sai (FOTO: Reuters)

25.10.2009, 23:27 35

Frauda orchestrata de Raj Rajaratnam, 52 de ani, alaturi de unconsultant din cadrul companiei de consultanta McKinsey, un managerdin cadrul diviziei de investitii a grupului Intel si DanilleChiesi, fosta angajata a bancii Bear Sterns, a lovit puternicindustria hedgingului, in conditiile in care autoritatile audeclarat ca s-au folosit de ascultarea telefoanelor pentru primadata in cazul unei anchete de pe Wall Street, scrie Bloomberg. Prinaceasta frauda s-au realizat profituri ilegale de peste 20 mil.dolari timp de mai multi ani.

Cu ajutorul complicilor sai, Rajaratnam a construit un fond dehedging care in perioada sa de glorie administra active de circa 7mld. dolari, valoarea acestora reducandu-se pana la 2,6 mld. dolarila sfarsitul lui martie. Succesul fondului s-a datorat mai degrabaunor artificii ilegale decat unor abilitati de geniu, a explicatRobert Khuzami, director in cadrul SEC, organismul de reglementarea pietei de capital din Statele Unite.

"Rajaratnamnu este cunoscatorul perspicace al fundamentelor unei companii saual tendintelor de pe piata, asa cum lumea credea ca este. Nu estestapanul universului, ci mai degraba stapanul Rolodex-ului(instrument de stocare a cartilor de vizita - n.r.)", a declaratKhuzami.

Avocatul lui Rajaratnam, Jim Walden, a afirmat ca procurorii isiconstruiesc in mod eronat acuzatiile impotriva clientului sau si caprobele aduse in instanta nu sunt suficient de solide. Fondul dehedging Galleon a anuntat ca va coopera cu autoritatile federalepentru solutionarea acestui caz.

Ancheta de la Galleon a plecat de la un interviu deangajare

Stenogramele discutiilor dintre cei implicati in frauda par saarate ca traficul de informatii confidentiale era o practica deafaceri intens utilizata de Rajaratnam.

Complicii sai s-au aratat de mai multe ori sceptici cu privirela practicile ilegale de insider trading. Intr-o discutie cuRajaratnam, unul dintre acuzati spunea ca "nu-mi place sa discut latelefon despre asta", in timp ce Chiesi, de asemenea implicata infrauda, declara in cadrul unor convorbiri telefonice ca "ma trimitila inchisoare daca vorbesti" sau ca "sunt moarta daca se afla, iarcariera mea este distrusa; voi ajunge precum Martha Stewart(celebra antreprenoare arestata tot pentru insider trading -n.r.)".

Punctul de plecare pentru acuzatiile aduse la adresamiliardarului srilankez a fost un interviu de angajare la Galleondin 2005, in cadrul caruia Rajaratnam a cerut candidatului sanumeasca companiile la care avea acces direct la informatiiinterne, potrivit procurorilor. Candidatul, ce a devenit ulteriormartorul-cheie al procesului, a mentionat compania Polycom, unuldintre cei mai mari furnizori de solutii integrate de comunicarevideo prin internet. Acesta a primit informatii in avans cu privirela veniturile trimestriale ale companiei, prin intermediul unuiprieten ce lucra in cadrul Polycom, se arata in raportul intocmitde avocatii acuzarii.

Candidatul nu a fost primit in echipa Galleon, in schimb ainceput sa furnizeze informatii despre Polycom, Google si HiltonHotels. Galleon a obtinut un profit de 4 mil. dolari dupa ce aaflat cu o zi inainte pontul despre vanzarea lantului hotelierHilton Hotels catre compania de investitii private Blackstone. Laschimb, "informatorul" a primit de la Rajaratnam date confidentialedespre Intel, dar si despre alte companii, potrivit capetelor deacuzare.

Martorul-cheie, care a ramas sub protectia anonimatului, aacceptat sa pledeze vinovat si sa coopereze cu autoritatile,prezentandu-le convorbirile telefonice cu Rajaratnam. Unul dintreinterlocutorii frecventi cu care Rajaratnam purta discutiitelefonice era Danille Chiesi.

In timpul unei discutii din august anul trecut, un coleg de-alacesteia, Mark Kurland, a sfatuit-o sa se concentreze mai multasupra obtinerii de informatii interne din cadrul altor firme,potrivit unei stenograme. "Stii, incearca sa iti faci mai multerelatii la Microchip, Akamai. Mai bine sa obtii informatii, nu-tiface probleme cu cifrele", potrivit lui Kurland, care s-a oferit sarealizeze o analiza in locul lui Chiesi.

Microchip era practic un nume de cod folosit pentru producatorulde chipuri Advanced Micro Devices (AMD), iar scurgerea deinformatii din cadrul companiei provenea de la un director, in timpce in cadrul Akamai Technologies, Chiesi avea un prieten de familiece ii furniza date confidentiale.

Esec cu actiunile AMD

De altfel, Rajaratnam a facut in timp o adevarata obsesie pentruproducatorul AMD, ce s-a sfarsit cu un adevarat esec in octombrie2008.

Potrivit acuzatiilor aduse de procurori, Anil Kumar, director incadrul McKinsey si investitor al fondului Galleon, a inceput saconsilieze firma AMD in iunie 2008. Producatorul de cipuriintentiona sa creeze un joint venturealaturi de guvernul de la Abu Dhabi pentru divizia desemiconductori. Pe 15 august anul trecut, Kumar l-a sunat peRajaratnam sa-l informze ca partile "au batut palma si au anuntatca vor merge mai departe cu planurile" ce urmau sa se concretizezeintr-o investitie de 6 pana la 8 mld. dolari.

"Cred ca poti cumpara acum", l-a sfatuit Kumar. In total,Galleon a achizitionat peste opt milioane de actiuni in cadrul AMD.Pe 7 octombrie 2008, actiunile AMD au urcat cu 25%, pana la 5,27dolari pe titlu, majorand valoarea pachetului detinut de fondulGalleon cu 9,5 mil. dolari, potrivit SEC.

Rajaratnam a vandut in aceeasi zi 1,3 mil. actiuni si a pastratrestul, pentru ca spre sfarsitul lunii octombrie 2008 titlurile sase deprecieze pana la 3,5 dolari fiecare.

Declinul general al burselor, declansat de izbucnirea crizei, asters practic cu buretele tot castigul pe care Galleon il obtinusedatorita insider trading-ului pe care il practica.

Fondurile de hedging in cateva cuvinte

Primele fonduri de hedging au aparut in Statele Unite, pe WallStreet, in anii '40, insa au cunoscut o evolutie rapida abia inultimii 20 de ani. Si-au castigat notorietatea in 1992, candcompania condusa de George Soros a castigat sute de milioane delire sterline, mizand pe iesirea monedei britanice din MecanismulEuropean al Ratelor de Schimb.

Cum functioneaza insa aceste fonduri de hedging? Cel mai laindemana raspuns este ca investesc bani in absolut orice ar puteaaduce profit, concentrandu-se pe generarea unui randament absolutpozitiv.

Principalele elemente speculate sunt pozitiile long si short peactiuni, valoarea relativa a titlurilor tranzactionate (calculatacomputerizat), succesiunea de evenimente ce ar putea influentaevolutia pe bursa (spre exemplu fuziunile sau achizitiile), dar sievolutia generala a pietelor de capital, a monedelor si amateriilor prime.

Nu toata lumea are acces la aceste fonduri, principalii lorclienti fiind oamenii bogatii, investitorii profesionisti,companiile de asigurari sau fondurile de pensii. Sunt slabreglementate si reprezinta o industrie secreta pentru multi, desi"invart" sume substantiale. Cele mai mari zece fonduri de hedgingadministrau la inceputul lui 2009 active combinate in valoare de264 mld. dolari, in scadere cu 12% fata de sfarsitul lui 2007,conform revistei Alpha.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO