Business Internaţional

Autoritatile bancare nationale din Uniunea Europeana vor avea puteri sporite

30.09.2008, 19:11 14

Autoritatile bancare din tarile membre ale Uniunii Europene vor dispune de puteri sporite pentru a cerceta subsidiarele straine ale bancilor care isi au sediul in tarile respective, conform unei propuneri inaintate Uniunii, scrie Bloomberg.

Pus la cale in lunile dinainte ca actuala criza financiara sa se adanceasca, planul este menit sa ajute autoritatile sa identifice din timp bancile cu probleme, oferind acestora o perspectiva mai ampla asupra situatiei financiare a creditorilor.
Autoritatile nationale vor fi autorizate sa stabileasca cerinte de capital pentru creditorii care-si au sediile in tara respectiva, conform propunerii.
Importantta acestui plan este cu atat mai mare cu cat in aceasta saptamana au fost lansate programe guvernamentale de salvare pentru trei creditori europeni: Fortis cu sediul in Bruxelles si Amsterdam, Bradford&Bingley din Marea Britanie si Hypo Real Estate Holding din Germania. Aceste actiuni au generat temeri potrivit carora criza care a dus la faliment Lehman Brother Holdings si a determinat un program de salvare a bancilor americane in valoare de 700 miliarde de dolari va cuprinde si Europa.
Planul realizat de comisarul european pe servicii financiare Charlie McCreevy, ce va fi facut public astazi, este menit sa omogenizeze sistemul de reglementare din UE. McCreevy a declarat ca turbulentele financiare din ultimul an ar putea afecta cresterea economica si spori presiunile asupra finantelor publice.
"Incercam de multi ani sa instituim un fel de autoritate europeana pentru acele institutii care au operatiuni in mai multe tari", a declarat comisarul european McCreevy in cadrul unui interviu.
Planul s-ar putea lovi de opozitia tarilor mai mici si a celor est-europene unde banci cu sediul in Frankfurt, Londra, Paris si alte centre financiare detin cote importante de piata.
Pe de alta parte, acesta ar putea naste conflicte intre autoritatile tarilor mai mari, spune Green. Planul, care ar putea fi totusi revizuit de comisarii UE, necesita aprobarea guvernelor nationale si a Parlamentului European. Daca pachetul de masuri va deveni lege, aceasta ar intra in vigoare la inceputul anului 2011.
Prin intermediul acestui plan se incearca de asemenea o majorare a cerintelor de capital pentru titlurile bazate pe active, stabilirea de limite mai stricte privitoare la riscul pe care bancile si-l pot asuma de la o sursa si armonizarea reglementarilor privitoare la ce tip de "titluri hibride" constituie capital social.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO