Business Internaţional

Averea medie a familiei americane a scăzut la minimul ultimilor 20 de ani din cauza prăbuşirii pieţei imobiliare

Averea medie a familiei americane a scăzut la minimul ultimilor 20 de ani din cauza prăbuşirii pieţei imobiliare

Autor: Andrei Cîrchelan

13.06.2012, 00:02 407

Cea mai severă recesiune şi cea mai gravă criză financiară de după cel de-al Doilea Război Mondial au adus averea medie a unei familii americane la nivelul de la începutul anilor '90, un impact masiv având prăbuşirea pieţei imobiliare, potrivit datelor Rezervei Federale a Statelor Unite, preluate de New York Times.

Averea medie deţinută de o familie americană a scăzut de la 126.400 dolari în 2007 la 77.300 dolari în 2010, iar clasa de mijloc a fost cel mai grav lovită de scăderile averilor şi ale veniturilor, arată raportul.

Veniturile familiilor au început să scadă înainte de criza economică, însă criza a grăbit declinul. Venitul mediu al unei familii a scăzut de la 49.600 în 2007 la 45.800 dolari în 2010. Consumul însă s-a dovedit uimitor de rezistent, deoarece familiile au economisit mai puţini bani şi şi au amânat plata datoriilor.

Deşi cifrele sunt vechi de 18 luni, ele ilustrează problemele care stau la baza ritmului lent cu care îşi revine economia, cea mai mare a lumii. Studiul este efectuat o dată la trei ani în baza unui sondaj amplu. Raportul reprezintă una dintre cele mai profunde surse de informare privind situaţia financiară a familiei americane.

Procentajul familiilor cu averi medii care au reuşit să-şi majoreze economiile în 2010 faţă de 2009 a scăzut la 52% de la 56,4% în 2007. Pe de altă parte, alte statistici guvernamentale arată că sumele totale economisite au crescut în perioada 2007-2010, ceea ce înseamnă că o categorie mai restrânsă de familii pune deoparte tot mai mult, în timp ce majoritatea nu mai rămâne cu bani în plus sau chiar "mănâncă" din economii.

Studiul Fed mai indică şi o schimbare a motivelor pentru care economisesc bani familiile americane. Multe dintre acestea spun acum că economisesc bani pentru a-i avea la îndemână în caz de urgenţă, iar tot mai puţine familii economisesc pentru pensie, educaţie sau pentru ach­iziţio­narea unei case.

Clasa de mijloc americană, care reprezintă 60% din populaţie, a pierdut cel mai mare procent din avere în perioada 2007-2010, comparativ cu segmentul celor mai bogaţi americani şi al celor mai săraci. Motivul acestei diferenţe stă în faptul că majoritatea averii clasei de mijloc se află pe segmentul imobiliar, unde valoarea medie a unei case s-a redus la 75.000 dolari în 2010 de la 110.000 dolari în 2007.

Veniturile clasei de mijloc au suferit scăderi similare, în timp ce segmentul celor mai săraci a fost ajutat de programele sociale ale autorităţilor, iar cei mai bogaţi, care obţin venituri din investiţii, au fost protejaţi de stat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO