Business Internaţional

Averile parlamentarilor chinezi îi fac pe congressmenii americani să pară săraci

Averile parlamentarilor chinezi îi fac pe congressmenii americani să pară săraci

Autor: Andreea Mindrila

28.02.2012, 00:00 997

Averile celor mai bogaţi 70 de membri din organismul legislativ chinez s-au majorat anul trecut cu 11,5 miliarde de dolari, la aproape 90 de miliarde de dolari, cu mult peste averile însumate ale celor 535 de membri ai Con­gresului ame­rican, a preşedintelui şi ale membrilor cabinetului său, precum şi ale celor nouă judecători ai Curţii Supreme de Justiţie, scrie Bloomberg.

Averile celor 660 de oficiali de top din cele trei ramuri ale guver­nului american au totalizat anul trecut 7,5 miliarde de dolari.

Creşterea veniturilor delegaţilor Congre­sului Naţional al Poporului chinez reflectă inegalităţile din economie, unde venitul anual per capita a fost în 2010 de 2.425 dolari, mai mic decât cel din Belarus şi doar o fracţiune din cel de 37.527 dolari în SUA. Aceste dezechilibre scot în evidenţă provocările pe care noua generaţie de lideri politici, care va fi numită în acest an, le va avea de trecut pentru combaterea turbulen­ţelor sociale alimentate de preluările ilegale de terenuri şi de corupţie.

Congresul naţional al poporului este cel mai important organism guvernamental din China.

"Este extraordinar să vezi cum se împleteşte bogăţia cu politica. Acest mariaj dă culoare criticilor din Chinalegate privind distribuţia extrem de inegală a avuţiei", a afir­mat Kenneth Lieberthal, director la Brookings Institution din Wa­shington.

Unul dintre membrii Con­gresului Naţional este Zong Qin­ghou, ocupantul locului doi în topul miliardarilor chinezi şi preşedintele producătorului de băuturi Hang­zhou Wahaha.

Fostul preşedinte Jiang Zemin a insistat în urmă cu zece ani ca Partidul Comunist să includă oameni de afaceri bogaţi. Aceştia au acum acces facil la cei mai importanţi lideri de partid care sunt, de asemenea, membri ai Con­gresului.

Persoana cu a treia avere ca mărime din Congresul chinez, mag­natul din domeniul pieselor auto Lu Guanqiu, l-a însoţit pe vicepreşe­dintele Xi Jinping în timpul vizitei oficiale a acestuia în SUA, luna aceasta, şi a participat la întâl­nirea cu vicepreşedintele american Joseph Biden şi cu secretarul trezoreriei Timothy F. Geithner.

Banca Mondială (BM) esti­mează că economia chineză va de­veni cea mai mare din lume înainte de anul 2030, dar avertizează că statul trebuie să-şi reducă influenţa asupra industriei şi să se orienteze spre o economie de piaţă, scrie CNBC. BM a solicitat Beijingului şi liderilor politici să revizuiască structura celei de-a doua economii ca mărime din lume pentru a menţine creşterea veniturilor şi a productivi­tăţii în următorii ani.

"Aşa cum ştiu şi liderii chinezi, actualul model de creştere econo­mică al ţării nu este unul sustenabil", a declarat în Beijing Robert Zoellick, preşedintele BM.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO