Business Internaţional

Avertisment apocaliptic pentru Turcia: Dobânda de politică monetară trebuie să crească până la 23% pentru a evita dezastrul

Avertisment apocaliptic pentru Turcia: Dobânda de...

Autor: Alex Ciutacu

08.08.2018, 14:59 1362

Banca Centrală a Turciei trebuie să crească dobânda de politică monetară cu peste 500 de puncte de bază pentru a elibera economia de presiune şi pentru a evita o posibilă criză economică, potrivit Investec Asset Management, citaţi de Bloomberg.

„Ei trebuie să strângă cureaua”, şi să crească rata de politică monetară la cel puţin 23%, spune Werner Gey van Pittius, şef pentru pieţele emergente în cadrul fondului de investiţii sud-african care gestionează active de 145 miliarde dolari. „Altfel, nu îşi vor reveni”.

Banca centrală a Turciei – care a crescut rata de politică monetară la 17,75% - a surprins economiştii când a decis să nu continue creşterile în ultima şedinţă.

Influenţa preşedintelui Recep Tayyip Erdogan asupra politicilor monetare a alarmat deja investitorii. Lira s-a depreciat cu 28% în faţa dolarului anul acesta, iar deficitul de cont curent al Turciei face economia vulnerabilă.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO