Business Internaţional

Aveţi credite în euro? Euribor, la maximul ultimelor opt luni

Aveţi credite în euro? Euribor, la maximul ultimelor opt luni
22.06.2010, 23:09 20

Euribor a atins ieri maximul ultimelor opt luni, în condiţiileîn care criza datoriilor din Europa afectează în continuarecredibilitatea regiunii, iar împrumuturi în valoare de 442 mld.euro contractate de la Banca Centrală Europeană de către diversebănci se apropie de scadenţă, scrie agenţia de presă ThomsonReuters.

Euribor este preţul pe care îl plătesc băncile între ele pentrua-şi împrumuta euro şi o componentă importantă în stabilireadobânzilor creditelor în monedă europeană.

Astfel, dobânda Euribor la trei luni a ajuns la 0,737% pe an, încreştere de la 0,733% în ziua precedentă, acesta fiind cel mairidicat nivel de la mijlocul lui octombrie anul trecut. RataEuribor este fixată zilnic de către Federaţia Bancară a UniuniiEuropene. Pe de altă parte, Libor la trei luni, rata dobânziipracticate pe piaţa interbancară londoneză, a coborât ieri la0,73016%, de la un nivel de 0,73141% în ziua precedentă.

Problemele cu datoriile ce au afectat Grecia, dar şi alte stateau reînviat temerile cu privire la situaţia băncilor din regiune şiau forţat Banca Centrală Europeană să introducă operaţiunisuplimentare de creditare a acestora, dar şi să abandoneze politicasa de rezistenţă la achiziţia obligaţiunilor guvernamentale.

În ultimele zile, atenţia a fost îndreptată în special cătrebăncile din Spania, iar ieri acţiunile băncilor iberice au intratîn picaj, după ce agenţia de evaluare financiară Standard &Poor's a avertizat că mai mulţi dezvoltatori imobiliari spanioliriscă să intre în faliment, generând mai multe pierderi pentrucreditorii acestora. Astfel, acţiunile Banco Santander coborâserămarţi la prânz cu 1,6%, în timp ce titlurile BBVA se depreciaserăcu 1,2%.

Dubiile cu privire la "sănătatea" sistemului financiar şi înspecial a băncilor de economii care nu sunt listate la bursă senumără printre principalele trei temeri ale investitorilor în ceeace priveşte Spania, alături de deficitul bugetar de două cifre şide rata şomajului de circa 20%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO