Business Internaţional

Banca Angliei a mentinut dobanda de baza la 4,75%

08.09.2006, 20:28 12

Banca Angliei a anuntat in cadrul sedintei de ieri ca rata dobanzii de politica monetara a fost mentinuta la nivelul actual, de 4,75%. Luna trecuta oficialii bancii centrale engleze au hotarat pentru prima data in ultimii doi ani inasprirea conditiilor de creditare, luand piata locala prin surprindere, titreaza editia online a cotidianului Guardian Unlimited.
Piata se asteapta in continuare ca Banca Angliei sa mai aprecieze costurile la imprumut pana la sfarsitul anului, probabil in luna noiembrie, cand vor fi prezentate ultimele estimari privind rata inflatiei pe anul in curs.
Conform datelor bancii, preturile pe piata imobiliara locala au crescut in medie cu 1% in luna august, inflatia in acest sector fiind de 8,2% de la inceputul anului pana acum. In cadrul raportului trimestrial emis de banca engleza luna trecuta, oficialii avertizau asupra presiunilor inflationiste deosebit de mari datorate majorarii costurilor la utilitati, British Gas anuntand o scumpire de 12% a serviciilor proprii.
Mervyn King, guvernatorul bancii centrale, a precizat luna trecuta ca marirea taxelor de scolarizare in cadrul universitatilor, de la un nivel mediu de circa 1.700 de euro pe an la aproape 4.400 de euro, ar putea contribui in final cu 0,25% la rata inflatiei din luna octombrie, imediat dupa inceperea anului scolar. In acest moment rata inflatiei este mult peste pragul de siguranta de 2% la aproximativ 2,4%. King a semnalat posibilitatea de a mari din nou dobanda de baza, declarand ca luna trecuta se calculase o posibilitate de 50% ca rata inflatiei sa depaseasca nivelul de 3% in urmatoarele sase luni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO