Business Internaţional

Banca Angliei anunta inceputul secetei la creditele acordate companiilor

27.09.2007, 17:59 14

Conform noului studiu trimestrial al bancii centrale, 49,3% din creditori prevad o reducere a volumului creditelor in urmatoarele trei luni, comparativ cu 20% in trimestrul anterior. Raspunsurile au fost adunate in perioada 20 august-13 septembrie, titreaza Bloomberg..
Mervin King, guvernatorul bancii centrale a Angliei (BOE), a fost de acord saptamana trecuta sa relaxeze conditiile de creditare ale bancii centrale in conditiile in care lipsa de disponibilitate a creditorilor comerciali de a se imprumuta intre ei a alimentat cresterea costurilor legate de contractarea de imprumuturi. Ratele majorate au obligat creditorul ipotecar Northern Rock Plc sa caute finantare de urgenta, cei care aveau depozite in cadrul bancii grabindu-se sa-si retraga fondurile.
Pentru gospodarii, accesibilitatea creditelor negarantate va ramane "in mare parte neschimbata" in trimestrul patru, dupa o usoara scadere in trimestrul anterior, a declarat banca. Creditorii nu anticipeaza schimbari majore in ceea ce priveste accesibilitatea creditelor garantate pentru consumatori.
Raport este primul dintr-o serie de rapoarte pe care BOE intentioneaza sa le publice in fiecare trimestru si pe care se va baza in realizarea estimarilor sale si a raportului asupra inflatiei. Strategii "monitorizeaza orice modificare a costurilor si a accesarii creditelor pentru companii si gospodarii" pentru a evalua efectul crizei de pe pietele de credit asupra cresterii economice si inflatiei, a declarat Andrew Sentence, membru al comitetului pentru politica monetara al BOE.
Banca centrala si-a mentinut rata de referinta a dobanzii neschimbata in aceasta luna, aceasta situandu-se la cel mai ridicat nivel din ultimii sase ani, de 5,75%, in conditiile in care majorarea costurilor legate de contractarea de imprumuturi a temperat temerile legate de o posibila accelerare a inflatiei. Economistii din cadrul Royal Bank of Scotland Group Plc si Citigroup Inc. se asteapta acum la reduceri de rate in noiembrie.
Economia Marii Britanii, care ar putea inregistra cel mai rapid ritm de crestere din 2004, ar putea incetini anul viitor pe fondul majorarii costurilor legate de contractarea de imprumuturi pe plan mondial. Lira sterlina a pierdut teren in fata dolarului american pe fondul speculatiilor legate de posibilitatea ca presiunea asupra creditarii sa conduca la o incetinire a ritmului de crestere economica.
Economia britanica a inregistrat un ritm de crestere mai rapid decat se estimase initial in trimestrul al doilea comparativ cu perioada similara a anului trecut, fiind impulsionata de cresterea inregistrata pe segmentul serviciilor si de redresarea sectorului de productie. PIB-ul a avansat cu 3,1% fata de aceeasi perioada a anului trecut, estimarile initiale indicand un ritm de 3%. Fata de trimestrul anterior, economia a avansat cu 0,8%, conform Biroului National de Statistica din Londra.
Sectorul de servicii a inregistrat o crestere de 0,9% in trimestrul al doilea, in timp ce sectorul productiei a consemnat o crestere de 0,8%, fata de o scadere de 0,5% in primul trimestru.
Vanzarile din sectorul de retail au inregistrat o crestere neasteptata, pentru a cincea luna consecutiv, in luna august.
Economia britanica va inregistra o crestere de 2,9 procente in 2007, cea mai ridicata rata de crestere din trei ani, a anticipat Fondul Monetar International pe 25 iulie.
Exista inca semnale privitoare la continuarea declinului pietei rezidentiale, un raport lunar publicat de Rightmove Plc indicand cea mai dramatica scadere a preturilor la locuinte in Londra din 2004.

Vesti proaste

Este primul dintr-o serie de rapoarte pe care BOE intentioneaza sa le publice in fiecare trimestru si pe care se va baza in realizarea estimarilor sale si a raportului asupra inflatiei
Strategii incearca sa evalueze efectul crizei de pe pietele de credit asupra cresterii economice si inflatiei.
Conform raportului, bancile britanice vor reduce "in mod semnificativ" volumul creditelor acordate companiilor in trimestrul patru, acestea inasprind conditiile de creditare.
Pentru gospodarii, accesibilitatea creditelor negarantate va ramane "in mare parte neschimbata" in trimestrul patru, dupa o usoara scadere in trimestrul anterior.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO