Business Internaţional

Banca Angliei este fortata sa schimbe previziunile pentru rata inflatiei din cauza imigrantilor

26.09.2006, 19:40 15

Daca pana acum imigrantii au tinut inflatia in limite de siguranta, cresterea salariilor lor ar putea determina efectul opus.
Jolanta Muraczewska, o chelnerita dintr-o cafenea din Londra, este una din persoanele care ajuta la mentinerea constanta a ratei inflatiei din Marea Britanie. Totusi, in urmatoarea perioada, numarul mare de imigranti ar putea avea ca efect majorarea ratei inflatiei, titreaza Bloomberg.
Muraczewska, 22 ani, face parte din randul sutelor de imigranti polonezi care au ajuns in Marea Britanie dupa valul de aderare la UE din 2004. Ei sunt gata sa lucreze pentru salariul minim pe economie, reusind sa tina sub control inflatia salariala in cea
de-a doua mare economie a Europei. Dar daca banca centrala va subestima impactul viitor al fenomenului imigrationist, acest lucru ar putea duce la cresterea ratei inflatiei mai mult decat este necesar.
Previziunile bancii sunt fondate pe faptul ca "efectele imigratiei se vor diminua in timp", dupa cum declara Michael Saunders, economist in cadrul Citigroup din Londra. "Parerea mea este ca rata inflatiei va creste. Banca risca sa depaseasca tinta pentru rata inflatiei stabilita la 2%", a adaugat el.
Guvernul britanic a anuntat ca mai mult de 400.000 de imigranti din opt tari ale Europei de Est au ajuns in Marea Britanie in primii doi ani de la aderarea respectivelor tari la UE. Previziunile guvernului in ceea ce priveste numarul de imigranti erau pentru numai 26.000 de persoane.
Numarul mare al noilor angajati din Marea Britanie a dus la aparitia unor reactii negative indreptate impotriva Partidului Laburist al premierului Tony Blair. Conform unui sondaj realizat de agentia YouGov, aproximativ 75% din cetatenii britanici doresc limitarea imigratiei. Guvernatorul general, Gordon Brown, viitorul succesor al lui Blair, a declarat la inceputul lunii septembrie ca va incerca "o imigratie controlata in viitor".
Departamentul de statistica al guvernului, insarcinat cu calcularea diferentei dintre numarul celor care raman in tara si cei care pleaca, a declarat ca numarul imigrantilor va scadea la 145.000 pana in luna iunie a anului viitor, o diminuare cu aproape jumatate a numarului de imigranti care au venit in Marea Britanie in primul an de dupa largirea UE.
Un institut de cercetare din Londra estimeaza ca aproximativ 56.000 de bulgari si romani vor emigra in Marea Britanie in eventualitatea in care Bulgaria si Romania vor adera la UE in ianuarie 2007.
Malcom Barr, economist in cadrul JP Morgan Chase din Londra, e de parere ca Marea Britanie va atrage inca 200.000 de lucratori in fiecare an pana in 2010. Un aport considerabil de muncitori ar putea ajuta cresterea economica cu 0,1%in fiecare an fara a fi necesara majorarea ratei inflatiei.
Banca centrala a anuntat in luna august majorarea prognozei pentru 2006 in ceea ce priveste expansiunea economica la 2,8% fata de 2,6%, o estimare anterioara. Inflatia ar putea creste la 2,8% in primul trimestru din 2007, depasind plafonul impus de banca pentru al treilea an consecutiv, cauzele acestei cesteri fiind expansiunea economica si scaderea preturilor barilului de petrol, care ar permite lucratorilor sa ceara un salariu mai mare.
Oficiali ai bancii centrale au declarat ca "ritmul imigratiei si implicatiile acesteia pentru politica monetara au un grad ridicat de incertitudine".
La inceputul lunii august, banca centrala a Angliei a majorat rata dobanzii de referinta la 4,75% de la 4,5%, aceasta fiind prima crestere dupa doi ani.

Imigrantii in Marea Britanie
Mai mult de 400.000 de imigranti au venit in Marea Britanie dupa aderarea, in 2004, a opt tari din Europa de Est
Guvernul estima numai 26.000 de imigranti
56.000 de bulgari si romani sunt asteptati sa emigreze in Marea Britanie dupa posibila aderare a tarilor lor la UE in 2007
Aportul de lucratori ar putea duce la o crestere economica de 0,1% pe an
Previziunile pentru cresterea economica din 2006 sunt de 2,8%
Rata somajului a crescut la 5,5% in primele sase luni ale anului
Rata de majorare a salariilor a scazut la 3,7% de la 3,9%

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO