Business Internaţional

Banca britanica HSBC ajuta cu 35 mld. $ doua fonduri de investitii proprii

28.11.2007, 17:51 20

HSBC Holdings, cea mai mare banca din Europa, a intervenit pentru a sprijini cu 35 mld. $ (23,5 mld. euro) cele doua vehicule investitionale structurate proprii, Cullinan si Asscher, pentru a preveni vanzarea de active.
HSBC, condusa de directorul executiv Michael Geoghegan, va include in valoarea contabila, de 2.100 mld. $, active si fonduri asociate de 45 mld. $ (30 mld. euro) ale Cullinan si Asscher.
Aceasta masura va fi prima propunere concreta a unei banci de a restructura vehiculele investitionale, care au fost afectate de problemele de pe piata creditelor, intrucat nu au avut acces la finantare, precum si de reducerea valorii activelor detinute.
"Noi credem ca actiunea HSBC va fixa un punct de referinta si va reface increderea in sectorul vehiculelor investitionale, in timp ce ofera o solutie specifica pentru provocarile la care sunt supusi investitorii Cullinan si Asscher", a declarat Stuart Gulliver, director general al diviziei de corporate si investment banking.
Bancile americane Citigroup, Bank of America si JP Morgan au propus infiintarea unui fond care sa cumpere activele vehiculelor investitionale care se confrunta cu probleme, dar acest plan nu a fost pus in aplicare pana in acest moment.
"HSBC considera ca este putin probabil ca problemele de finantare cu care se confrunta vehiculele investitio-nale sa fie rezolvate pe termen scurt", a aratat banca.
Agentia de evaluare financiara Standard & Poor's a aratat ca ratingul "AA minus" acordat HSBC a ramas neschimbat si ca banca are capacitatea de a absorbi obligatiile vehiculelor investitionale, desi suma de 35 de miliarde de dolari este "substantiala".
Banca a aratat ca veniturile nu vor fi afectate de aceasta masura, intrucat tot investitorii vor suporta riscul pierderilor.
Fondurile de tip vehicule investitionale structurate cumpara de la banci active precum titluri ipotecare si apeleaza la datorii pe termen scurt, cunoscute sub denumirea de titluri comerciale, pentru finantarea achizitiilor.
Aceste institutii obtin profit din diferenta intre sumele generate de o investitie si valoarea propriu-zisa a acesteia.

Michael Geoghegan, directorul executiv al HSBC, incearca salvarea fondurilor de investitii cu probleme

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO