Business Internaţional

Banca Centrală a Japoniei surprinde pieţele şi pune o ţintă de dobândă pentru titlurile de stat cu scadenţă la 10 ani

Banca Centrală a Japoniei surprinde pieţele şi pune o...

Autor: Ştefan Stan

21.09.2016, 09:32 238

Banca Centrală a Japoniei a luat măsuri neaşteptate miercuri, prin introducerea unei ţinte de dobânzi pentru titlurile de stat cu scadenţă la 10 ani, pentru a intensifica lupta împotriva deflaţiei. Decizia vine după o analiză a măsurilor deja luate, care nu au reuşit să aducă în doi ani o inflaţie de 2%, potrivit WSJ.

Banca Japoniei a spus că va începe să focalizeze dobânzile pe 10 ani, promiţând să le ţină aproape de zero, ca parte din noua politică menită să aducă inflaţie.

Banca Japoniei a anunţat că va continua măsurile de relaxare cantitativă până când inflaţia va deăşi 2%, asumându-şi şi chiar extinzând politica agresivă de relaxare.

La ultima şedinţă, Banca Japoniei a păstrat ratele la depozite neschimbate la minus 0,1%. Banca a crescut tarifele pe unele depozite în yeni deţinute de băncile comerciale în februarie, în mare parte pentru a încuraja creditarea. Dar măsura a livrat rezultate limitate şi a ridicat îngrijorări legate de perspectivele de profit ale băncilor, care le-ar putea forţa mai degrabă să reducă creditarea.

Banca Japoniei a anunţat că ar putea tăia ratele şi mai mult ca o măsură suplimentară de relaxare. Printre alte măsuri, Banca Japoniei a anunţat că va extinde baza monetară.

Ţinta de achiziţii de obligaţiuni în valoare de 80.000 de miliarde de yeni pe an a rămas neschimbată.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO