Business Internaţional

Banca centrală a Poloniei îşi pregăteşte arsenalul de politici neconvenţionale

Marek Belka, guvernatorul băncii centrale a Poloniei

Marek Belka, guvernatorul băncii centrale a Poloniei

Autor: Daniela Stoican

15.04.2014, 00:04 844

Banca centrală a Poloniei se „pregăteşte“ pentru situaţia în care ar trebui să folosească instrumente neconvenţionale de politică monetară, precum intervenţii asupra unor tipuri diverse de active pentru a ajuta băncile, dar deocamdată nu „are în plan“ utilizarea lor, a afirmat guvernatorul băncii centrale Marek Belka, citat de Thomson Reuters.

Polonia este singura economie din UE care a evitat recesiunea în timpul şi după criza economică globală.

„Chiar dacă acest lucru nu prea face parte din mandatul nostru şi din tradiţia unei bănci centrale devenite independentă relativ recent, ne pregătim pentru politici neconvenţionale“, a afirmat el.

Instrumentele ar putea fi utilizate pentru a interveni asupra unor tipuri diferite de active, a spus guvernatorul care, referindu-se la politicile macro­prudenţiale, a precizat că Polonia „trebuie să se pregă­tească pentru ceva de neima­ginat“. Măsurile ar fi necesare pentru a contracara orice vola­tilitate a pieţei pe fondul unei inflaţii scăzute şi al menţinerii ritmului slab de creştere economică la nivel mondial.

 „Nu avem planificaţi paşi concreţi, dar pregătim instru­mente pentru a ne ocupa de băncile care au nevoie de ajutor“, a spus guvernatorul.

Banca centrală a Poloniei a decis săptămâna trecută să menţină rata dobânzii de politică monetară la nivelul minim de 2,5%. Guvernatorul a estimat recent că economia poloneză a avut o creştere de 3% sau chiar mai mare în primul trimestru al anului faţă de perioada similară a anului trecut şi că va creşte şi mai rapid în trimestrul al doilea, notează Bloomberg. În ultimul trimestru din 2013, economia poloneză a crescut cu 2,7% în ritm anualizat.  Polonia trece printr-o „revenire economică clară şi puternică“, dar acompaniată de inflaţie „slabă“ care va ajuta la stimularea consumului. Tăierea dobânzilor în acest mediu ar reprezenta un „păcat mortal“ de politică monetară, a spus Belka.

Aşteptările sunt ca economia Poloniei, cea mai mare din Europa Centrală şi de Est,  să crească şi anul acesta, chiar în condiţiile în care se estimează că inflaţia, aflată în prezent la o rată anualizată de 0,7%, va rămâne sub ţinta de 2,5% a băncii centrale.

Criza din Ucraina vecină ar putea împinge inflaţia Poloniei în jos, mai ales dacă disputele comerciale afectează exporturile de produse alimentare din Polonia către Rusia.

Inflaţia sub intervalul ţintit tinde să mărească presiunea ca băncile centrale să relaxeze şi mai mult politica monetară, dar Belka a declarat că este foarte puţin probabil ca acest lucru să se întâmple. Guvernatorul şi-a reînnoit promisiunea de a păstra costurile de împrumut la un nivel minim cel puţin până în 30 septembrie şi a semnalat că această politică ar putea fi prelungită după publicarea în iulie a noilor date privind estimările de inflaţie şi de creştere economică, scrie Warsaw Business Journal.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO