Business Internaţional

Banca centrala a Rusiei revalorizeaza rubla

21.10.2008, 15:07 115

Rubla s-a apreciat in defavoarea cosului valutar dolar-euro al bancii centrale rusesti, iar actiunile de pe piata bursiera si relatiile economice s-au revitalizat dupa ce banca centrala a reusit sa tina in frau speculatiile celor care sustineau declinul ireversibil al monedei nationale, informeaza Bloomberg.

Banca centrala de la Moscova a limitat sumele pe care actorii economici le pot utiliza in schimburi monetare, intrucat acest debuseu permitea investitorilor sa parieze pe rata de schimb fara a converti in avans banii.
"Rusii incearca cu orice pret sa apere rubla, insa ramane de vazut daca vor avea succes sau nu", a spus Peter Westin, analist la filiala din Moscova a JPMorgan Chase. "Au prins un moment propice, pretul petrolului a inceput sa creasca usor, sprijinind puternic Rusia", a adaugat el.
Banca centrala se straduieste sa mentina rubla la un nivel optim comparativ cu cosul vautar dolar-euro. De altfel, moneda nationala a Rusiei s-a apreciat cu 1,8% fata de dolar si cu 0,6 % fata de euro, ajungandu-se la o paritate de 25,8838 ruble per dolar si 32,1251 ruble per euro in cursul zilei precedente.
Citigroup si Goldman Sachs au preconizat saptamana trecuta ca rubla va inregistra o diminuare de 5% in decursul anului viitor, pe fondul retragerilor masive de capital din tara si al declinului in ceea ce priveste pretul petrolului. Pe 16 octombrie, rubla a inregistrat valoarea minima din ultimele 20 de luni in fata dolarului, in timp ce indicele Micex s-a redus cu 9,1%, pe fondul diminuarii pretului barilului de petrol sub pragul de 70 de dolari si al crizei globale a creditelor, care a redus substantial platforma de imprumuturi din Rusia.
Pretul de tranzactionare a petrolului s-a amplificat de cinci ori de cand Vladimir Putin l-a inlocuit oficial, in mai 2000, pe Boris Eltin la conducerea statului, atingand un nivel record de 143 de dolari in aceasta vara. Barilul de petrol a urcat cu doua zile in urma cu 1%, tranzactionandu-se la 72,57 dolari pe piata bursiera newyorkeza.
Ocupand locul trei la nivel mondial ca dimensiuni, rezervele valutare ale Rusiei s-au atenuat cu 15,1 mld. dolari (11,2 mld. euro) in prima jumatate a lunii octombrie, reflectand efortul depus de banca centrala pentru a redresa situatia rublei prin vanzarea masiva de dolari.
"Daca rubla se va devaloriza prea puternic, efectele se vor resimti in costurile de finantare a corporatiilor si se va deteriora siguranta domestica perceputa de populatie", a afirmat Martin Blum, directorul departamentului de economie a pietelor emergente si de strategie valutara in cadrul filialei vieneze a UniCredit. "Consumatorul nu se uita la ratele de schimb, la cosul valutar, el doar apreciaza cam cum sta rubla fata de dolar", a mai spus Blum.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO