Business Internaţional

Banca Centrală Europeană prognozează o creştere mai mare a economiei, dar menţine rata dobânzii

Banca Centrală Europeană prognozează o creştere mai...

Autor: Anca Olteanu

08.06.2017, 17:08 152

Preşedintele BCE, Mario Draghi, a transmis că nu este nevoie de reducerea ratei dobânzii. „Suntem încrezători că inflaţia va converge cu obiectivele noastre”, a spus Draghi la conferinţa de presă care a avut loc după şedinţa de politică monetară.

BCE se aşteaptă la o creştere de 1,9%, în 2017, în zona euro, comparativ cu rata de creştere de 1,8%, prognozată în luna martie. De asemenea, banca a majorat prognoza pentru 2018 la 1,8% de la 1,7% şi pentru 2019, la 1,7% de la 1,6%.

BCE va continua programul de stimul de cumpărare a bondurilor şi va fi pe piaţă pentru o lungă perioadă de timp, subliniază Draghi. Programul de cumpărare de bonduri este aşteptat să treacă de 2.000 de miliarde de euro până la finalul anului.

BCE a menţinut nivelul actual al dobânzii de referinţă, la zero, şi rata de depozit la nivelul -0,4%.

Economia din zona euro a crescut la cel mai rapid nivel din an în perioada ianuarie-martie, potrivit ultimului raport Eurostat. La această rată, cele 19 ţări care folosesc moneda euro ar înregistra o creştere de 2,3% anul acesta, aproape dublu faţă de rata din Statele Unite, care este în curs să crească cu 1,2%.

Revenirea economică se datorează, printre altele, exporturilor din zona euro şi a investiţiilor, a spus Draghi. Totuşi, perspectivele de creştere sunt diminuate de implementarea înceată a reformelor structurale, a avertizat Draghi.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO