Business Internaţional

Banca centrala poloneza nu vrea sa intervina pentru a evita aprecierea zlotului

08.02.2005, 00:00 18



Interventia bancilor centrale pe piata valutara poate avea succes doar in anumite conditii si folosind anumite tehnici, apreciaza Andrzej Slawinski, membru al consiliului monetar al bancii centrale a Poloniei, citat de Reuters.



Banca centrala a Poloniei nu a mai intervenit pe piata valutara din anul 2000 si, in general, are o pozitie neutra fata de evenimentele de pe piata.



In ultima vreme insa, guvernul de la Varsovia s-a aratat ingrijorat de impactul aprecierii zlotului fata de euro. Din mai 2004, cand Polonia a intrat in Uniunea Europeana, moneda poloneza a castigat 20% fata de euro, iar saptamana trecuta zlotul a atins cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani fata de moneda unica europeana.



"Daca o banca centrala reuseste sa foloseasca mijloace interventioniste pentru a modifica rata de schimb dincolo de limita de rezistenta a pietei, aceasta ar putea cauza o ruptura in gandirea analistilor economici", a aratat Slawinski intr-un articol pe care l-a publicat in cotidianul Rzeczpospolita.



El a explicat ca o politica interventionista ar putea fi incununata de succes daca piata ar vedea in aceasta un semnal al schimbarii politicii monetare si daca banca centrala pastreaza secrete detaliile actiunii.



Slawinski, profesor de economie politica, a aratat ca acele forte care au dus, in anul trecut, la aprecierea zlotului, nu au disparut de pe piata.



Pana acum, pietele financiare s-au aratat destul de sceptice privind o posibila interventie pe piata valutara.



Pe de alta parte, analistii se asteapta ca impactul aprecierii zlotului asupra inflatiei si cresterii economice sa duca, spre sfarstiul acestui an, la reducerea ratei dobanzii de referinta.



Paritatea zlot-euro a scazut recent pana la pragul de 3,96, un nivel record pentru ultimii doi ani.



Anumiti analisti si-au exprimat temerile legate de reactia pietei din ultima vreme. Paradoxul este ca aprecierea a survenit la foarte scurt timp dupa ce Comisia Europeana a facut referiri nu tocmai pozitive despre perspectivele Poloniei de intrare in Uniunea Monetara Europeana, precum si despre eforturile guvernului de controlare a finantelor publice. Reprezentantii guvernului urmau sa discute cu cei ai Bancii Nationale Poloneze despre modalitatile de intarire a zlotului. Ministrul economiei, Jerzy Hausner crede ca un zlot puternic va afecta situatia exportatorilor, iar exporturile sunt forta care determina cresterea economica. El a adaugat ca, pentru a preveni continuarea intaririi monedei poloneze, Consiliul Monetar trebuie sa realizeze in primul rand ceea ce se intampla in piata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO