Business Internaţional

Banca centrală poloneză surprinde: Zlotul se depreciază accelerat pe fondul reducerii dobânzii cu 0,75%. Opoziţia acuză instituţia că joacă politic înaintea alegerilor din octombrie

Banca centrală poloneză surprinde: Zlotul se...

Autor: Valeriu Dănilă

11.09.2023, 15:36 1166

Băncile de pe Wall Street sunt contrariate ca urmare a deciziei băncii centrale poloneze de a reduce dobânda de politică monetară, scrie Bloomberg. Decizia a cauzat deprecierea rapidă a zlotului polonez.

Goldman Sachs a redus perspectivele pentru monedă explicând că inflaţia ar putea de sub control. Pe de altă parte, JPMorgan Chase & Co pariază pe aspectele fundamentale ale economiei zicând că este nevoie de mai mult timp pentru analiză.

Zlotul polonez s-a depreciat luni cu 0,2% faţă de Euro aproape de cel mai scăzut nivel din aprilie, moneda pierzând 3,4% în ultima săptămână.

Miercurea trecută banca centrală a redus dobânda cu 0,75%, determinând nelinişte cu privire la intenţiile insituţiei de a reduce inflaţia. Unii analişti au văzut decizia ca fiind motivată politic înaintea alegerilor generale din 15 octombrie.

Rafal Benecki, economist-şef la ING Bank Slaski, a declarat că promisiunile partidului aflat la guvernare de a reduce vârsta de pensionare vor accentua şi mai mult problemele fiscale.

„Cele mai recente decizii privind bugetul, pensiile, salariile şi cheltuielile sociale sugerează revenirea unei inflaţii ridicate”, a explicat acesta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO