Business Internaţional

Banca RBS intra in lupta pentru ABN cu profituri mai mari

06.08.2007, 19:54 19

Royal Bank of Scotland (RBS) a raportat profituri mai mari decat cele estimate pentru primele sase luni ale acestui an, potrivit BBC News.
Profitul operational inainte de scaderea taxelor a crescut cu 11%, pana la 5,1 miliarde de lire sterline (7,5 miliarde de euro), cu aproape un miliard de lire sterline (1,48 miliarde de euro) provenind de la sucursalele de pe High Street.
"Diversificarea ne-a ajutat sa prosperam pe mai multe tipuri de piete", a declarat directorul executiv Fred Goodwin.
Grupul condus de RBS a oferit 71 de miliarde de euro (97 miliarde de dolari) pentru achizitia bancii ABN Amro, in competitie cu Barclays, care a facut o oferta de 65,7 miliarde de euro (90 de miliarde de dolari).
ABN Amro are o valoare de piata de 64,3 miliarde de euro, filiale in 53 de tari si detine Banca Antonveneta din Italia, Banco Real din Brazilia si LaSalle Bank cu sediul la Chicago.
Grupul RBS, care include Fortis si banca americana US Citizens, planuieste sa divizieze ABN daca va reusi sa-o achizitioneze. Oficialii RBS, cea de-a doua mare banca din Marea Britanie, au declarat ca veniturile au crescut cu 8%, pana la 14,7 miliarde de lire sterline (21,8 miliarde de euro), in timp ce costurile ca si procent din venituri au scazut de la 41,9% pana la 41,4%.
US Citizens a anuntat o scadere a profitului de 7% pana la 752 de milioane de lire sterline (1,1 miliarde de euro), desi, inainte de scaderea impactului dolarului, profitul operational era in crestere cu 2%.
Profiturile din asigurari au scazut cu 25%, pana la 752 de milioane lire sterline (378 de milioane de euro), in conditiile in care in iunie, Anglia s-a confruntat cu o serie de inundatii. Creditele neperformante au scazut cu 2% pe ansamblul intregului an, pana la 871 de milioane de lire sterline (1,3 miliarde de euro) in prima jumatate a anului.
"Calitatea portofoliului de credite la nivel de corporatie ramane foarte puternica si credem ca am trecut de punctul de criza legat de datoriile de pe piata creditelor personale cu grad mare de risc din Marea Britanie", a mai spus Goodwin.
Actiunile RBS au scazut cu 2,7% la ultima sedinta de tranzactionare, in conditiile in care exista o anumita nesiguranta cu privire la evolutia economiei americane si deznodamantul preluarii ABN.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO