Business Internaţional

Banca rusa Sberbank da 750 de milioane de euro pe Volksbank. Rusii nu au vrut si sucursala din România pentru ca BNR s-a aratat "sceptica" în privinta intrarii rusilor

Sberbank oferă pe Volksbank mai puţin decât vor austriecii

Autor: Bogdan Cojocaru

07.06.2011, 23:41 817

Sberbank, cea mai mare bancă din Rusia, intenţionează să oferepână la 750 de milioane de euro pentru preluarea VolksbankInternational (VBI), divizia est-europeană a grupului bancaraustriac Oesterreichische Volksbanken, ofertă cu mult mai micădecât cea la care sperau austriecii şi care nu include subsidiaradin România, scrie agenţia de presă Thomson Reuters, care citeazăsurse apropiate băncii ruseşti.

Grupul austriac a indicat pentru eventualii cumpărători, caghidaj pentru înaintarea unor oferte, o valoare netă de 1,1 - 1,2miliarde de euro a activelor vândute. Diferenţa dintre aceastăvaloare şi oferta ruşilor s-ar justifica prin neincludereasubsidiarei româneşti în pachetul de achiziţii.

"Sberbank a fost încă de la început sceptică în legătură cusubsidiara românească, deoarece piaţa nu este foarte lichidă, iarsistemul financiar este slab. Relaţiile bilaterale slabe dintreRusia şi România au avut, de asemenea, rolul lor, iar BancaNaţională a României a fost, la rândul ei, sceptică în privinţaintrării ruşilor pe piaţa locală", notează ziarul Die Presse.

Volksbank a scos în decembrie la vânzare participaţia de 51% pecare o are la divizia est-europeană VBI şi unitatea de leasing.Având în vedere mărimea participaţiei, grupului austriac i-arreveni 350-375 de milioane de euro din banii plătiţi de ruşi.Austriecii sperau să strângă până la 1,8 miliarde de euro prinvânzarea VBI, au declarat pentru Reuters surse apropiatesituaţiei.

Cu banii obţinuţi prin vânzarea unităţii est-europene, Volksbankvoia să plătească o parte din împru­mutul de un miliard de euro pecare l-a primit de la statul austriac. Sberbank a anunţat înaprilie că discută cu bănci austriece posibile achiziţii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO