Business Internaţional

Bancherii americani stiau ca vand doar iluzii si ca instrumentele financiare bazate pe ipoteci erau toxice

Bancherii americani stiau ca vand doar iluzii si ca instrumentele financiare bazate pe ipoteci erau toxice

FOTO: Reuters

30.07.2009, 17:11 24

Sefii mai multor banci americane sunt investigati de autoritati fiind acuzati ca ar fi vandut instrumente financiare ipotecare "frumos ambalate", dar despre care stiau ca sunt toxice, insa pe care le-au prezentat publicului in termeni extrem de favorabili, scrie The Wall Street Journal.

Investigatia pare a se concentra pe comunicarea interna din cadrul bancilor, pe e-mailurile si mesajele schimbate de conducerile acestora, pentru a se vedea daca bancherii au avut indoieli cu privire la calitatea si siguranta produselor oferite, indoieli ce au ramas insa intr-un cadru restrans. Devalorizarea puternica a multora dintre aceste instrumente a jucat un rol major in precipitarea crizei financiare ce a izbucnit anul trecut.

Washington Mutual, detinuta in prezent in mare parte de JPMorgan Chase dupa ce s-a aflat la un pas de colaps, este o alta institutie financiara care a primit citatie de la autoritatile americane, potrivit surselor apropiate. Exista suspiciuni ca numarul institutiilor din sector care au primit citatii de la Comisia de investigatii a senatului este mai mare.

Nici Goldman Sachs si nici Deutsche Bank nu au comentat existenta acestor citatii. Purtatorul de cuvant al JPMorgan Chase, Thomas Kelly, a refuzat sa comenteze daca grupul, care a achizitionat activele Washington Mutual in septembrie anul trecut, a primit citatii, afirmand doar ca "noi colaboram cu agentiile guvernamentale".

Nici persoanele insarcinate cu realizarea investigatiei nu au oferit informatii legate de acest caz, refuzand sa comenteze.

Una dintre citatiile trimise de comisia de investigatii ridica o serie de intrebari legate de obiectul cercetarii si cere bancii careia ii este adresata sa isi prezinte corespondenta, potrivit unei surse care a avut acces la document.

Citatiile sunt ultima mutare a Congresului, dintr-o serie mai larga de masuri intreprinse pentru a gasi izvorul crizei financiare. Goldman a fost tinta preferata a criticilor la Washington.

Un panel a Camerei Reprezentantilor a votat in aceasta saptamana o lege ce permite organelor de reglementare sa interzica sistemele de plata a executivilor realizate de banci, considerate ca incurajeaza apetitul pentru risc. Aceasta decizie a venit dupa ce Goldman Sachs a raportat un profit record in cel de-al doilea trimestru al acestui an si a anuntat ca 11,4 mld. dolari din banii obtinuti in primele sase luni ale anului vor fi destinati recompensarii angajatilor.

 

Unde a dus lacomia bancherilor

  • Economia SUA a intrat in cea mai grava recesiune de dupa Marea Criza.
  • 7,2 mil. americani au ramas fara loc de munca de la izbucnirea crizei.
  • 65 de banci au dat faliment in 2008 si 2009 in SUA.
  • Statul a fost nevoit sa faca infuzii de sute de miliarde de dolari in cadrul bancilor pentru a evita un colaps al industriei.  

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO