Business Internaţional

Bancherii de pe Wall Street, salarii totale de 70 mld. $

20.10.2008, 20:06 18

Angajatii principalelor banci de pe Wall Street ar putea beneficia de acorduri salariale evaluate la peste 70 miliarde dolari pentru serviciile din acest an, o mare parte din fonduri urmand sa fie platite sub forma bonusurilor, in pofida faptului ca au provocat cea mai grava criza financiara postbelica.

Salariatii de la sase banci, inclusiv de la Goldman Sachs si Citigroup, sunt pe punctul de a colecta recompensele, in pofida faptului ca sunt beneficiarii unui plan guvernamental de salvare a sectorului financiar, evaluat la 700 miliarde de dolari, potrivit The Guardian.
Planul guvernamental, adoptat cu obligatia ca platile excesive a membrilor conducerilor executive sa fie reduse, a declansat deja reactii critice in randul americanilor. Fondurile care au continuat sa fie cheltuite de firmele de pe Wall Street pentru salarii, recompense si bonusuri se pare ca nu au nicio legatura cu pierderile inregistrate de investitorii la institutiile financiare.
Actiunile Citigroup si Goldman Sachs au scazut cu peste 45% de la inceputul anului, iar Merrill Lynch si Morgan Stanley au pierdut peste 60% din capitalizare. Titlurile JP Morgan Chase au inregistrat o scadere de doar 6,4%, in timp ce banca de investitii Lehman Brothers s-a prabusit.
La un moment dat, platile propuse de Morgan Stanley pentru intreg anul au ajuns la 10,7 miliarde de dolari, valoare mai mare decat intreaga capitalizare a bancii. De fapt, anagajatii ar putea cumpara cu acesti bani intreaga banca.
Pentru primele noua luni, Citigroup a alocat 25,9 mld. dolari pentru salarii si bonusuri, o majorare de 4% fata de valoarea de anul trecut. Totusi, banca a acceptat saptamana trecuta o investitie de 25 mld. dolari realizata de guvernul SUA. Fondurile alocate pentru acelasi scop au fost de 11,4 miliarde de dolari la Goldman Sachs, de 10,73 miliarde de dolari la Morgan Stanley, de 6,53 miliarde dolari la JP Morgan si de 11,7 miliarde dolari la Merrill Lynch.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO